Hlavní obsah

Nejlepší leteckou společností jsou aerolinky Emirates, odhlasovali cestující

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční soutěžní klání World Airline Awards odhalilo hodnocení klientů světových leteckých společností. Nejlepších výsledků dosáhly aerolinky Spojených arabských emirátů - společnost Emirates. Hned za ní se v žebříčku umístily Qatar Airways a třetí pozici obsadila letecká společnost Singapore Airlines. V online průzkumu cestující hodnotili desítky kategorií služeb.

Foto: Profimedia.cz

Milióny cestujících z různých koutů světa posuzovaly na základě svých zkušeností úroveň služeb leteckých společností. Ilustrační foto

Článek

Loňského vítěze, katarské aerolinky Qatar Airways, vystřídaly na místě nejlepší letecké společnosti na světě Emirates. V rámci soutěže World Airline Awards, pořádané každoročně britskou nezávislou organizací Skytrax, byly ohodnoceny také České aerolinie.

V letech 2007, 2008 a 2009 se ČSA staly nejlepší leteckou společností střední Evropy. Od roku 2010 tuto kategorii nahradila rozšířenější - nejlepší letecká společnost východní Evropy. V té se minulý rok ČSA umístily na bronzové příčce, letos o jednu pozici níže. Porazily tak například chorvatskou společnost Croatia Airlines. O výsledcích informovala Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

„Soutěže typu World Airline Awards, kde hlasují cestující, jsou cenným průzkumem a lze je v jistém smyslu považovat za lakmusový papírek očekávání cestovatelské veřejnosti. Faktem ale je, že v obdobně koncipovaných hodnoceních hraje důležitou roli i velikost dané letecké společnosti. Ta se stovkami linek a desítkami miliónů přepravených cestujících má větší potenciál hlasujících než menší hráč velikosti ČSA. Z toho logicky vyplývá: více hlasujících znamená obvykle vyšší umístění,” uvedl pro Novinky mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík.

Kateřina Petříčková, tajemnice AČCKA, se domnívá, že výsledky soutěže takového rozsahu mají vliv na rozhodování cestujících při výběru letecké společnosti, a to zejména u cest na delší vzdálenosti. „Tato informace slouží jako určité vodítko, ke kterému lidé přihlížejí. Primární informací je při výběru cena letenky a rozsah služeb dané letecké společnosti,” řekla Novinkám.

Moře hlasů

Výsledky soutěže World Airline Awards byly v úterý vyhlášeny na akci Air Show v Paříži. Postaralo se o ně zhruba 18 miliónů cestujících ze 100 zemí světa. Ti v rámci hlasování, probíhajícího od července 2012 do letošního května, hodnotili míru spokojenosti ve více než 40 oblastech služeb.

Mezi posuzovanými kategoriemi se objevila například čistota letadla a toalet, kvalita jídla, pití a palubního servisu nebo spektrum výběru časopisů a novin. Obstát musely aerolinky v úrovni zábavy během letu, kde záleželo na množství obrazovek, dostupných filmů i hudebních programů.

Žebříček nejlepších leteckých společností v roce 2013
1.Emirates
2.Qatar Airways
3.Singapore Airlines
4.ANA All Nippon Airways
5.Asiana Airlines
Žebříček nejlepších leteckých společností východní Evropy v roce 2013
1.Aeroflot Russian Airlines
2.Transaero Airlines
3.S7 Airlines
4.ČSA Czech Airlines
5.Croatia Airlines
Nejlepší 1. třída na světě v roce 2013
1.Etihad Airways
2.ANA All Nippon Airways
3.Emirates
4.Singapore Airlines
5.Lufthansa
Nejlepší palubní personál v letadlech v roce 2013
1.Cathay Pacific Airways
2.Asiana Airlines
3.Malaysia Airlines
4.EVA Air
5.Singapore Airlines
Nejlepší nízkonákladové letecké společnosti na světě v roce 2013
1.AirAsia
2.Jetstar Airways
3.Virgin America
4.AirAsia X
5.Indigo
Nejlepší ekonomická třída v letadle v roce 2013
1.Garuda Indonesia
2.Asiana Airlines
3.Singapore Airlines
4.Qatar Airways
5.ANA All Nippon Airways
Nejlepší catering v ekonomické třídě v roce 2013
1.Asiana Airlines
2.Turkish Airlines
3.Singapore Airlines
4.Qatar Airways
5.Oman Air

Reklama

Výběr článků

Načítám