Hlavní obsah

Archeologové odkrývají město, které bylo ukryto v podmořském hrobě 1300 let

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá století to vypadalo, že jde o pouhou legendu. Středozemní moře pohltilo město někdy mezi 6. a 7. stoletím a pohřbilo jej v tunách písku a bahna. Heraklion není jen hlavním městem Kréty. Je to totiž i bájné město, které se nacházelo u břehů dnešního Egypta. Nyní leží asi deset metrů pod hladinou nedaleko Alexandrie a archeologové pozvolna poznávají jeho krásy.

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili na dně moře pozůstatky 1300 let starého města

 
Článek

Legendy o Heraklionu byly pravdivé - to je skutečnost známá od roku 2001. Pouhých 12 let po významném nálezu francouzského podmořského archeologa Francka Goddia už začínají mít archeologové poměrně jasnou představu, jak město za éry faraonů zhruba vypadalo. Heraklion jej nazývali Řekové, Egypťané pro něj měli název Thonis.

Díky archeologům a detailnímu náhledu do běžného života tehdejších obyvatel začíná být jasné, že bylo město obchodní tepnou, skrz kterou proudil veškerý obchod směrem z Řecka do Egypta.

Foto: Franck Goddio/Hilti Foundation / Christoph Gerigk

Franck Goddio s netknutou stélou.

Archeologové už odhalili pozůstatky více než 60 lodí pohřbených na mořském dně. O nálezy v podobě zlatých mincí či bronzových závaží také nebyla nouze. Obří pětimetrové sochy už byly z mořského dna vytaženy, velké množství drobnějších pozůstatků však na vyproštění z podmořského hrobu teprve čeká.

Vylovili tucty sarkofágů

Nedávno vytáhli potápěči z moře několik tuctů sarkofágů, které údajně dříve obsahovaly mumifikovaná těla zvířat obětovaných bohům.

"Objevujeme opravdu velké město, které je úžasně dochované. Nyní se snažíme sledovat více aspektů, abychom byli schopni lépe pochopit, jaký život zde lidé vedli. Dostává se nám úžasně bohatý obraz toho, jak se zde obchodovalo," uvedl ředitel centra pro podmořskou archeologii na univerzitě v Oxfordu Damian Robinson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám