Hlavní obsah

Stonehenge poprvé hledá manažera

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do května bude probíhat výběrové řízení na pozici manažera Stonehenge. Uchazeč, který bude na tento post vybrán, získá kromě unikátní pracovní příležitosti také roční mzdu ve výši 65 tisíc liber, v přepočtu tedy téměř dva milióny korun.

Foto: Profimedia.cz

Manažer Stonehenge bude moci ovlivnit prezentaci památky v očích tisíců turistů.

Článek

Za zhruba pětitisíciletou historii Stonehenge, komplexu menhirů na Salisburské pláni na jihu Anglie, je poprvé vypsáno výběrové řízení na manažera tohoto britského národního pokladu. Vítěz výběrového řízení bude mít kromě jiného v popisu práce vedení zhruba 80 zaměstnanců a 100 dobrovolníků, kteří se na správě tisíce let staré památky podílejí.

BEZ KOMENTÁŘE: Podle vědců bylo na místě dnešního Stonehenge pohřebiště pro významné rodinyVideo: vimeo.com

Manažer se bude společně se svým týmem podílet na nové prezentaci Stonehenge, kterou má společnost ochrany národních památek English Heritage (Anglické dědictví) letos v plánu. Uchazeč by měl mít zkušenosti v oblasti kultury a jako osobnost byl měl být inspirativním vůdcem. Náplní jeho funkce bude také dohled nad plánovanými akcemi v rámci letního a zimního slunovratu.

Tajemství Stonehenge

Kamenný komplex pískovcových megalitů vztyčených na zelené pláni asi 13 kilometrů od Salisbury v jižní Anglii zaměstnává vědce a archeology už desítky let. Diskutují o výkladu názvu Stonehenge i o dřívějších účelech tohoto místa.

Přesné stáří Stonehenge nebylo dosud určeno. Podle některých zdrojů je skupina menhirů stará okolo 5000 let.

Diskutabilní je také účel, k němuž bylo místo využíváno. Vědecké výzkumy hovoří o léčení nemocných, náboženských rituálech, oslavách slunovratů či o pohřbívání mrtvých.

V nedávné minulosti tu byly nalezeny ostatky žen, mužů i dětí. Na základě toho se vědci domnívají, že ještě před vystavením Stonehenge bylo na tomto místě pohřebiště. Nové výzkumy také podpořily teorii o zdejším konání oslav slunovratů.

Obstát ve výběrovém řízení i na samotné manažerské pozici Stonehenge nebude snadné. Odměnou ovšem bude poměrně štědrý roční plat. Zájemci mohou své životopisy a motivační dopisy zasílat do neděle 5. května společnosti English Heritage.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám