Hlavní obsah

Polonahé krásky i malé děti oslavily v Thajsku nový rok

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy několikadenního thajského svátku Songkran proběhly i letos velmi divoce. V ulicích se jim nedalo uniknout. Proudy vody symbolizovaly očištění a účastníci oslav si užívali nespoutanou zábavu. Ostatně stejně jako každý rok.

Foto: Profimedia.cz

Ať to vezmete kteroukoliv cestou, zmáčení v průběhu Songkranu neuniknete.

Článek

Přestože kalendářní rok v Thajsku začíná stejně jako náš 1. ledna, letopočet by tu podle takzvaného tradičního thajského roku neměl být počítán od Krista, ale od Buddhy. Letošek by tu tedy byl rokem 2556. Thajský rok a s jeho začátkem spojený Songkran je dnes hlavně sváteční záležitostí. Tento několikadenní svátek je dokonce nejspíš tím nejdůležitějším. V kalendáři jsou pro něj každoročně vyhrazeny dny 13. až 16. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Thajci cákají kolem sebe vodu naprosto z čehokoliv. Děti si národní svátek užívají možná ještě více než dospělí.

Oslavy Songkranu jsou někdy označované za bláznivé. Na každý pád probíhají velmi temperamentně. Na nikom nenechají doslova jedinou nit suchou. V ulicích měst se spouští nekončící vodní smršť.

Foto: Profimedia.cz

Během Songkranu se v ulicích pije i tančí. Bujará zábava se tu prakticky nezastaví.

Thajci věří, že ve dnech Songkranu končí vše staré a začíná nové, proto kromě zapojení do všudypřítomné vodní divočiny také navštěvují své blízké a uctívají (samozřejmě taktéž pomocí vodní spršky) starší lidi.

Voda symbolizuje očištění, navíc ve zdejších denních teplotách představuje i příjemné osvěžení. Ve svátečních dnech jsou v Thajsku podél ulic a silnic sudy s vodou, místní se vyzbrojí vodními pistolemi a promáčení žádného kolemjdoucího většinou nemine. Foťáky a kamery je tedy dobré nechat raději na suchu v hotelovém pokoji, pokud byste se do Thajska vydali ve dnech Songkranu.

Foto: Profimedia.cz

Thajci cákají kolem sebe vodu naprosto z čehokoliv. Děti si národní svátek užívají možná ještě více než dospělí.

Samotná účast na oslavách tohoto svátku může být pro většinu turistů vítaným a neopakovatelným zážitkem. V Thajsku slaví v době Songkranu snad úplně všichni, a to bez ohledu na věk, pohlaví či společenské postavení. Tento svátek je důvodem k uvolnění a zapomenutí na běžná trápení a svazující starosti.

Když chtějí turisté vážně zapadnout, zaskočí do některého z malých thajských obchůdků a pořídí si plastový kyblík či vodní pistolku. Obvykle jsou během Songkranu v ulicích také stánkaři s tímto zbožím. Do oslavy se pak může aktivně zapojit vážně kdokoliv a vrátit se tak na chvíli do dětství, času bezstarostného řádění a her.

Foto: Profimedia.cz

Pro stánkaře je svátek příležitostí k dobrým tržbám. Vodní zbraně jdou na odbyt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám