Hlavní obsah

Ledové tunely ve francouzském Chamonixu lákají horolezce

– Chamonix
Novinky, Klára Fischleinová

Odvážný fotograf Alexandre Buisse vytvořil dech beroucí sérii snímků z oblasti Chamonix ležící u horského masivu Mont Blanc ve Francii. Fotil ledové jeskyně a svět hluboko pod zemským povrchem.

Foto: Profimedia.cz

Ledový tunel, na jehož jednom konci je neprostupná tma a na druhém září slunce.

Článek

Snímky, ze kterých člověka doslova mrazí, vznikaly v poměrně dobrodružných podmínkách. Na fotografa Alexandra Buisse totiž stékala roztátá voda a celý promrzlý se chvílemi stal terčem i padajících kousků ledu. Nemluvě o tom, že fotil zavěšený na ledové stěně.

Foto: Profimedia.cz

Hrbolatá struktura ledových stěn jeskyně je pro horolezce lepším terénem než hladký povrch ledovců.

O to větším zážitkem ale jeho obrázky jsou. Potemnělé části podzemních ledových jeskyní se střídají s prosluněnými tunely směřujícími ven ze zamrzlého labyrintu. Chvílemi sklovitý a hladký povrch se místy mění v hrbolatou stěnu mnohem přístupnější pro zachycení horolezců. Ti se pohybují přibližně v hloubce 20 až 30 metrů.

Navštívit zledovatělé podzemní chodby lze každý rok zhruba od listopadu do prosince. Jen tehdy jsou dostatečně zpevněné zimními teplotami, aby udržely váhu horolezců. Ne všechny ledové jeskyně jsou ale bezpečně přístupné. Některé jsou totiž až příliš úzké a průchod dospělého člověka tu prakticky není možný.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Reklama

Související témata:

Související články

Za cestou do středu Země nemusíte jet daleko

Pokud chce člověk zažít pocity podobné těm, které měli hrdinové Verneova románu Cesta do středu Země, stačí dojet do nedalekého Slovinska. V žádné jiné zemi...

Výběr článků

Načítám