Hlavní obsah

Místa, kterým by se měli lidé o Halloweenu a na Dušičky raději vyhnout

Přelom října a listopadu bývá jedním z nejmagičtějších období roku. Anglosaský svět oslavuje 31. října Halloween. V Česku máme prvního listopadu Svátek všech svatých a druhého pak Památku zesnulých - lidově Dušičky. Všechny tyto události mají kořeny v keltském svátku Samhain nebo Samain, kdy se podle pověstí vrací zemřelí předkové a nejrůznější skřítci, víly a duchové získávají zvláštní moc.

Foto: Právo

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který leží nedaleko Dolního hřbitova, kde se podle pověsti skrývá poslední upír.

Článek

Všechny svátky spojují hořící svíčky a ohně, které mají zemřelým předkům pomoci ukázat cestu domů. A zároveň jsou symbolem naděje.

U nás existuje řada tajemných míst, kde prý straší. Například Dolní hřbitov ve Žďáru nad Sázavou ukrývá prý posledního upíra. Legenda vypráví, že se v 19. století stal správcem žďárského zámeckého velkostatku Alois Ulrich, ale k poddaným se choval velmi krutě. Když zemřel, lidé si oddychli, ale správce terorizoval okolí i po smrti. Na pomoc povolali jihlavského kata. Když otevřeli hrob, našli tělo, které jako by v hrobě jen odpočívalo - neneslo žádné známky zkázy. [celá zpráva]

Jihlavské podzemí podle legendy ukrývá tajemného mnicha. Dvacet pět kilometrů dlouhé podzemní chodby pod Jihlavou zamotají hlavu snad každému. Jedná se o druhý největší labyrint v České republice, hned po Znojmu. Světélkující chodba, brnění a silueta mnicha lehce zviklají i skeptiky. Pokud chcete jihlavské podzemí navštívit, otevřeno mají jen do konce října. Prohlídky probíhají každý den od 10, 11, 12, 14 a 15 hodin. Ale větší skupiny se mohou objednat i přes zimu. Více najdete zde.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Brána Matky Boží

Děsivé tajemné síly najdete u Býčí skály v Moravském krasu. V 5. století před naším letopočtem zde byla pohřbena vznešená osobnost, kterou na druhý břeh doprovázely ženy a celá družina, nikdo neunikl krvavému rituálu. Z jeskyně je prý slyšet zpěv, výkřiky i volání a objevují se světla tam, kde nejsou žádní lidé. Povídá se, že za temných nocí prý vychází z jeskyní okázalé průvody a za svítání se vrací zpět do hlubin.

Nejznámější hrad, kde straší, je Houska, ale tam už skončila turistická sezóna.

Tajemné hotely v zahraničí

Pokud chcete potkat ducha, můžete se vydat do několika zahraničních hotelů, kde zaručeně straší. Například hosté přebývající ve Freskovém pokoji hotelu Burchianti v italské Florencii údajně cítili přítomnost kohosi, kdo je pozoroval, stejně jako mrazivý dech na tvářích. Duchové mrtvých dětí tu údajně vyskakují ze zdi, neznámá žena cosi plete v křesle a za časných ranních hodin přichází uklízet duch mrtvé služebné.

Foto: Profimedia.cz

1. Ponte Vecchio (Most zlatníků), Florencie, Itálie

Ve Spojených státech je duchy proslulý Stanley Hotel ve státě Colorado, který zahájil provoz v roce 1909 a proslavil se svou úlohou v klasickém hororu Osvícení, v němž hrál Jack Nicholson. Film byl inspirován pobytem romanopisce Stephena Kinga právě v tomto hotelu. Údajně se jeho zavazadlo záhadně samo vybalilo, když krátce odešel z pokoje. Straší tu prý celá škála duchů, včetně stavitele a majitele hotelu F. O. Stanleyho. Hosté slyšeli hrající si děti uprostřed noci a pravidelně je tu vídána žena, která kdysi umrzla ve sklepě hotelu.

V londýnském hotelu Langham prý hosté viděli postavu muže ve vojenské uniformě stát u okna ve čtvrtém podlaží. Mělo by jít o ducha německého prince, který právě z tohoto okna vyskočil před začátkem první světové války. A pokud opravdu věříte na duchy, pak byste mohli ve sklepě uvidět i Napoleona III., který tu svého času pobýval jako host.

Grand Hyatt Hotel v tchajwanském hlavním městě Tchaj-peji vypadá jako velmi nepravděpodobné místo, kde by mohlo strašit. Luxusní a moderní budova ovšem byla údajně postavena na místě, kde za války stálo vězení pro politické vězně, z nichž mnozí byli popraveni a nyní tady bezcílně bloumají. Aby hotel zahnal zlé duchy, je jeho hala vyzdobena svatými svitky.

Ve Skotsku straší duch Lady Kateřiny v edinburském starobylém hotelu Dalhousie Castle. Tato dáma prý zemřela na zlomené srdce a nyní je vídána, jak s šustěním sukní prochází v noci chodbami. Hosté i zaměstnanci hlásí, že cítili, jak jim někdo poklepal po rameni nebo je zatahal za vlasy, ale když se otočili, nikoho neviděli.

Foto: Profimedia.cz

Edinburský hrad

Ale nejspíš nejvíce duchařský zážitek nabízí hostinec Skirrid Mountain Inn ve Walesu. Tady prý straší duchové všech odsouzených, kteří byli popraveni oběšením na trámu hostince od roku 1110. Přespat tu je ale zážitek jen pro otrlé - hosté údajně v noci cítili, jak se jim kolem krku utahuje smyčka provazu, po níž jim ještě celé dny zůstaly na hrdle viditelné stopy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám