Hlavní obsah

Veletrh Flora představí v Olomouci hravý podzim

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová
Olomouc

Špičkovou produkci domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnický veletrh Flora, který se uskuteční od 11. do 14. října na stejnojmenném olomouckém výstavišti. Tradičně jej doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Svou upoutávku má letošní podzimní veletrh Flora na Horním náměstí v centru Olomouce.

Článek

Hlavním mottem největší akce svého druhu v Česku, na které se představí zhruba 300 vystavovatelů a prodejců z ČR, Polska a Slovenska, bude tentokrát Hravý podzim. Stejný název ponese i hlavní expozice v pavilónu G, v níž pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech, Moravy a Slezska vystaví své produkty nejlepší tuzemští pěstitelé ovoce a zeleniny.

„Mezi jejich expozice budou instalovány různé pohádkové bytosti,“ řekl novinářům manažer veletrhu Vojtěch Zahradník.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

I letos budou moci návštěvníci na podzimním veletrhu Flora obdivovat produkci nejlepších ovocnářů.

V době, kdy stoupá zájem o domácí produkty, potěší podle něj návštěvníky určitě mimo jiné přehlídka odrůd českého česneku. Součástí nabídky bude v pavilónu i přehlídka typických květin podzimu – chryzantém – a také zajímavých odrůd tykví.

„V pavilónu H bude instalována společná expozice členů Českého zahrádkářského svazu, která bude přehlídkou krajových odrůd ovoce či různých druhů zeleniny. Na své si přijdou zejména drobní zahradníci a zahrádkáři, kteří se vracejí k pěstování starých odolných odrůd ovoce, které už pro velkopěstitele nejsou zajímavé a na trhu se neobjevují. Chybět nebude ani poradna,“ poznamenal Zahradník. Ovocným školkařským výpěstkům vyhradí pořadatelé venkovní plochy výstaviště u pavilónu G.

Na své si přijdou i tentokrát na Floře také gurmáni, a to díky sedmnáctému festivalu gastronomie a nápojů Olima. Patřit mu bude pavilón E a nová montovaná hala, kterou návštěvníci najdou naproti pavilónům G a H.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Podzimní veletrh Flora tradičně představuje mimo jiné i široký sortiment zeleniny.

„Milovníci dobrého jídla se mohou těšit na kvalitní produkci domácích potravinářských firem, prezentovány budou mimo jiné výrobky oceněné značkou Regionální potravina Olomouckého kraje. Pro laickou veřejnost jsme připravili Dny moravských vín. Za přítomnosti sommeliéra budou moci lidé ochutnat vína jednotlivých vinařských podoblastí Moravy,“ podotkla manažerka Olimy Jana Jirovská.

„Během festivalu budou oficiálně vyhlášeny i výsledky soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos do ní pěstitelé z Česka a Slovenska přihlásili rekordních 374 vzorků pálenek z nejrůznějšího ovoce. „Unikátem je bezesporu ananasovice, která se v soutěži ocitla vůbec poprvé,“ řekla Právu mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Zahradnické trhy nabídnou na volných plochách výstaviště pestrý sortiment květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Součástí akcí na výstavišti bude i doprovodný program. Jeho brány budou v době konání výstavních akcí otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám