Hlavní obsah

Tipy na podzimní prodloužené víkendy: Klagensfurt, Bruggy a řeka Ára

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv na podzim bývá sychravo, barevné listí svádí k toulání přírodou. Turisté vyráží na prodloužené víkendy nejčastěji do evropských metropolí, ale pokud dáváte přednost výletům do přírody, máme pro vás tipy na výlety do málo známých míst: rakouský Klagenfurt a romantickou řeku Áru v Německu. Milovníci dobrého jídla a sladkostí mohou zajet do Brugg.

Foto: Germanwings.com

Okolí německé řeky Áry

Článek

Rakouský Klagenfurt: město u jezera

Klagenfurt leží v srdci Korutan, střetávají se tu tak dva rozdílné světy - středoevropský a středomořský. Česky se mu říká Celovec, ale známější je pod jménem Klagenfurt, což vzniklo z Furt der Klagen čili „brod nářků“. Podle pověsti tu prý kdysi žil obrovský drak. Celý název města je Klagenfurt am Wörthersee.

Jezero Wörthersee na podzim odráží barevné listí a je ideálním cílem na procházky, jízdu na kole, bruslích i na běhání. Milovníci cykloturistiky ocení 120 km cyklotras. Během léta je jezero hojně využívané díky kombinaci obrovského koupaliště a teplých pramenů, které pomáhají vyhřívat teplotu vody nad 25°C. Po kanálu Lendenkanal spojující město s jezerem se můžete vydat na výletní lodi. Vyplouvá každé dvě hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka Pyramidenkogel na jezero Wörthersee

Krásný výhled na město budete mít z věže barokního kostela sv. Jiljí. Ve výšce 91 metrů budete mít celý Klagenfurt jako na dlani. Pokud chcete vidět více, můžete se vydat na vyhlídkovou věž Pyramidenkogel nedaleko Linednu a Maria Wörthu. Pokud vyjdete do nejvyššího patra, ocitnete se ve výšce 905 metrů.

Na výlet s dětmi kolem světa

Na výlet kolem světa ze jeden den se můžete vydat do parku Minimundus. Prohlédnout si tu můžete miniatury 150 významných staveb ze všech koutů světa. Česká republika je zastoupena zmenšeninou Staroměstské radnice. Minimundus se nachází přímo v Klagenfurtu, vstupné činí pro dospělé 13 € (332 Kč) a pro děti 8 € (204 Kč), rodinné vstupné přijde na 30 € (765 Kč). Otevřeno je denně až do 28. října, v září od 9:00 do 19:00, v říjnu se zavírá o hodinu dříve.

Německá Ára – za červeným vínem

Romantická krajina okolo německé řeky Áry přímo svádí na toulky podél břehu či vinicemi, které jsou pro zdejší kraj typické. Zvláště vyhlášené jsou odrůdy červeného vína Spätburgunder, které čerpají sílu ze zdejšího mikroklimatu minerálních pramenů, v nichž se lze i koupat (Bad Neuenahr). Nejpěstovanějšími druhy jsou pozdní burgundské a modrý portugal, ale i vzácnější rané burgundské nebo ryzlink.

Foto: Germanwings.com

Ára

Právě na podzim tu každé vinařské městečko pořádá vlastní slavnosti spojené s průvody, ohňostrojem, trhy a ochutnávání dobrých vín. O nadcházejícím víkendu od 28. do 30. září se v obci Altenahr konají vinařské slavnosti. I vinařská družstva v tuto dobu otevírají sklepy.

Pokud se sem vypravíte, podívejte se do středověkého městečka Ahrweiler nebo k obrovské římské vile z 5. století, které se říká Villa Rustica. Byla objevena teprve nedávno při stavbě silnice z Ahrweileru.

Jak se tam dostanete
Z Prahy se Altenahru dostanete za šest a půl hodiny přes Plzeň, Frankfurt nad Mohanem a dále na Bonn. Cesta z Brna je o dvě hodiny delší. Pokud chcete ušetřit čas, může z Prahy letět na letiště Bonn/Kolín nad Rýnem, kde si můžete půjčit auto a pokračovat dál.

Kulinářský festival Kooket v Bruggách

Gurmánský víkend můžete ochutnat všemi smysly v belgických Bruggách. Malebné uličky historického centra provoní stanové městečko, kde bude možné ochutnávat stovky různých jídel. Festival kulinářských specialit Kooket, v překladu Vař a jez, proběhne od 29. září do 1. října. Nebude chybět michelinský šéfkuchař Geert Van Hecke a čokoládař Dominique Perssone, který se nebojí experimentovat s pralinkami. Vytváří různé atypické chutě, ale i tvary.

Vstupné je zdarma. Ceny jídel budou 3 € (77 Kč), 6 € (153 Kč) a 9 € (230 Kč). Navíc je Belgie vyhlášená svým dobrým pivem, čokoládou a vaflemi, na které tu narazíte i mimo kulinářský víkend.

Foto: Profimedia.cz

Bruggy

Jak se tam dostanete
Z Prahy trvá cesta do Brugg devět a půl hodiny přes Plzeň, Norimberk, Bonn a Kolín. Z Brna je cesta o dvě hodiny delší. Vlakem trvá cesta 13 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Římské poklady na Rýně ožívají v 3D

Stačí, když přiložíte prst na jedno místo na displeji, a na další obří obrazovce se během vteřiny ocitnete v lázních. A ne v nějakých tuctových. V rohu si hoví...

Výběr článků

Načítám