Vězeňská strava už nejsou jen studené kaše a párky s chlebem. O tom, jaké delikatesy umí uvařit vězni, bude možné se přesvědčit už tento měsíc, kdy se bizarní restaurace otevírá ve waleském Cardiffu. Hlavní jídla podnik nabídne od 12 liber (372 Kč), uvádí server NYDailyNews.com.

Vězni získávají motivaci, hrdost a kvalifikaci

Všechna jídla vaří a připravují vězni. "Dbáme na kvalitu jídla i celého servisu. Není to žádný trik," vysvětluje šéfkuchař Alberto Crisci pro server Mirrror.co.uk. "Chceme dát vězňům možnost postavit se na vlastní nohy jako kuchaři. Nejde nám o soutěž mezi restauracemi. Ale je to příležitost, jak získat jako vězeň kvalifikaci, získat zpět svou hrdost, motivaci a zajistit tak sebe i svou rodinu."

S nápadem Clink Cymru ve waleské věznici přišel uznávaný šéfkuchař Alberto Crisci, jenž pracoval i pro restauraci Marco Pierre White’s Mirabelle v Londýně.

Restaurace v areálu věznice se veřejnosti otevírá 19. září. Práci zde najde 30 vězňů z věznic HMP Cardiff a HMP Prescoed. Dostanou za 40 odpracovaných hodin za týden 14 liber (434 korun).

Zároveň zde bude pracovat 24 kuchařů, číšníků a uklízeček, kteří budou předávat své zkušenosti trestancům. Projekt počítá s tím, že se budou moci následně zapojit zvláště v luxusních hotelech a restauracích oceňovaných michelinskou hvězdičkou, než žádat o práci v hospodách nebo fastfoodových řetězcích.

Aby se vězni mohli zapojit do programu, musí splňovat několik podmínek. Do konce trestu jim musí zbývat šest až osmnáct měsíců. Musí mít vyřešené problémy s alkoholem, drogovou závislostí či svůj hněv. V Clink Cymru také nepřijímají sexuální delikventy.

Podobný projekt v Itálii

S podobným projektem přišli už roku 2006 v italské věznici ve městě Volterra nedaleko Pisy. Restaurace Fortezza Medicea slaví úspěchy, lidé se sem musí objednávat alespoň týden dopředu. Oproti britskému podniku tu pracují trestanci i s těmi nejzávažnějšími prohřešky od mafiánů až po vrahy.