Hlavní obsah

Londýn se pyšní novou obří rozhlednou, výškou trumfla i Sochu svobody

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte v plánu navštívit centrum Letních olympijských her (LOH) - Londýn, a chcete zažít něco nového, můžete vyzkoušet vyhlídkovou věž. Vedle olympijského stadionu vyrostla obří věž ArcelorMittal Orbit, která svou výškou trumfla i americkou Sochu svobody.

Londýn má novou rozhlednu

 
Článek

Věž ArcelorMittal Orbit se rychle stala konkurencí lanovky nad Temží a světoznámého londýnského vyhlídkového kola, známého pod jménem London Eye. Vstupné na věž je 15 liber (asi 480 Kč), ale v době LOH se můžete výhledem na město kochat zdarma.

"Pro návštěvníky by to byly zbytečné finance navíc,“ říká hlavní designér Anish Kapoor, který má na vzhledu věže největší podíl. Celou konstrukci pak vytvořil Cecil Balmond, napsal server Telegraph.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Rozhledna dosahuje výšky až 114 metrů.

Obří červená věž, kterou mohou lidé od května navštěvovat, dosahuje svou výškou 114,5 metru, což je v porovnání například se Sochou svobody až o 22 metrů více. V době LOH je věž navíc zdobena světelnými efekty, které každý večer předvedou několikaminutovou show.

Vyhlídkový vrchol věže je přístupný návštěvníkům buď pomocí dvou výtahů, nebo točitého schodiště. To je ale jen pro zdatné sportovce, kteří se nebojí výzvy, protože čítá 455 schodů. Po zdolání překážek vás ale z kryté kabiny čeká překrásný výhled na celé město.

Foto: Profimedia.cz

Přesto, že je ArcelorMittal Orbit horkou novinkou, potýká se už i tak s vlnou nevole. Podobně jako kdysi Eiffelova věž v Paříži, je i nová rozhledna považována za zbytečnost, která kazí pohled na město.

Designér Kapoor ale doufá, že si obr najde v srdcích Angličanů stejné místo, jako si ho kdysi našla i Eiffelova věž u Francouzů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám