Hlavní obsah

Klienti musí při zrušení zájezdu do Egypta počítat se stornopoplatky

Právo, Novinky, Lucie Poštolková, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti cestovních kanceláří, kteří se rozhodnou na základě varování ministerstva zahraničí (MZV) před cestami do Egypta zrušit svůj objednaný a zaplacený zájezd do této destinace, musí počítat s vysokými stornopoplatky. Cestovky upozorňují, že samotné prohlášení MZV nezakládá jejich zákazníkům nárok na bezplatné zrušení zájezdu.

Foto: Profimedia.cz

Britské úřady oproti MZV úzce vymezili oblasti Sinajského poloostrova, nikoli například Hurghády, kam směřuje podstatně větší množství turistů.

Článek

„V případě jednostranného odstoupení od smlouvy budou zákazníkovi účtovány stornopoplatky,“ řekl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Většina cestovek tvrdí, že varování MZV před cestami do této oblasti nemá na průběh jejich dovolené žádný vliv, vychází však zákazníkům vstříc a umožňuje jim vyměnit zájezd do Egypta za jiný ve stejné hodnotě.

Podle slov Okamury, která potvrzují i představitelé dalších cestovek, nedochází k hromadnému vracení zakoupených zájezdů. U internetových prodejců však ceny pobytů v Egyptě dále poklesly a ten nejlevnější je nyní k mání už za 6,5 tisíce korun.

„Klienti dovolenou neruší. Jen v noci na čtvrtek jsme vypravili do Egypta přes 50 lidí. Pouze jednotlivci, rodina a dvojice, požádali o změnu destinace a namísto do Šarm aš-Šajchu poletí do Hurgády,“ sdělil Jan Osúch, mluvčí CK Fischer a Nev-Dama.

Schwarzenberg: Týká se to celé země

K varování MZV se kategoricky postavila Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR). Ve svém stanovisku obviňuje ministerstvo z vyvolávání paniky a napětí mezi zákazníky cestovek. Postup MZV označuje za neprofesionální a slova, jimiž varování doprovodil mluvčí ministerstva Vít Kolář, za neuvážená a hloupá.

Na rozdíl od jiných zemí, které také varují před nebezpečími v určitých oblastech Egypta či během určitých dní (například při druhém kole prezidentských voleb), původní informace z MZV hovořily mj. o celém Sinaji. Ve čtvrtek ale ministerstvo tyto údaje zpřesnilo. Britové (podle FCO UK) své občany varují konkrétně před pohybem v severní části poloostrova, severně od silnice mezi Suezem a Tabou, nikoli ve střežených letoviscích.

Foto: TJ, Právo

„Informace, které máme, se týkají celého Egypta,“ řekl Právu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s tím, že zprávy má resort od tajných služeb. Cestu například do populárního Šarm aš Šajchu by nedoporučil. „Já jsem starý dědek, ale rodiny s dětmi…“ dodal.

Schwarzenberg uvedl, že rozumí tomu, že se to nelíbí cestovním kancelářím. „Moje povinnost je dbát o bezpečnost občanů v zahraničí a včas varovat, dostanemeli zprávy, že jisté teritorium je toho času nebezpečné,“ řekl.

„Před zprávou MZV se počet hledání dovolených v Egyptě meziročně zvyšoval. Po vydání zprávy klesl na polovinu,“ uvedl Petr Čermák, manažer Sdovolena.cz, Ubytovani.cz a Sletenky.cz.

Ve čtvrtek odpovídal na otázky čtenářů Stanislav Zíma, člen představenstva ACK ČR. Turistům doporučil: „K výletům raději využijte CK a tedy pracovníků, kteří místní prostředí dobře znají. Vyhnul bych se asi nějakým soukromým výletům do centra velkých měst (Káhira, Luxor), v nich bych se soustředil na prohlídku památek a ne tedy na poznání centra. Opakuji, situace v Egyptě se nijak nezměnila proti minulým týdnům, měsícům.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám