Hlavní obsah

Putování po kubánských památkách UNESCO

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuba, největší ostrov Velkých Antil, je z pohledu zahraničních návštěvníků unikátním místem. Žádný z okolních karibských ostrovů se s ní nemůže rovnat co do množství přírodních a zejména historických pozoruhodností.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Z Havany, z Varadera i z letovisek v souostroví Jardines del Rey jsou v dosahu několikadenního okružního výletu nejkrásnější perly příslovečného kubánského náhrdelníku, města tvořící část zdejšího seznamu památek zapsaných na seznamu UNESCO.

Článek

Na Kubě jsou soustavně a bez přerušení – např. v architektuře – doložena období od počátků kolonizace země až do současnosti. Z Havany, z Varadera i z letovisek v souostroví Jardines del Rey jsou v dosahu několikadenního okružního výletu nejkrásnější perly příslovečného kubánského náhrdelníku, města tvořící část zdejšího seznamu památek zapsaných na seznamu UNESCO.

Cienfuegos

Přístavní město Cienfuegos leží na jihu ostrova vzdáleného asi 250 kilometrů od Havany. Pevnost z roku 1745 střežila průliv před nájezdy pirátů. Při dobré viditelnosti je v dálce vidět ještě jednu monumentální stavbu, pokus o postavení jaderné elektrárny. Město, jemuž se říká perla jihu, založili počátkem 19. stol. francouzští kolonisté, kteří zbohatli na pěstování třtiny a výrobě cukru.

O někdejším bohatství města svědčí jeho výstavné domy na Paseo del Prado, vznešeném a elegantním náměstí Parque Martí s divadlem, postaveným podle vzoru milánské La Scaly, nebo s palácem cukerného barona José Ferrera. Z roku 1819 je katedrála. Nábřeží s někdejším jachetním klubem a honosnými vilami je nejhezčí při západu slunce. V Palacio del Valle (jakýsi kubánský Neuschwanstein) si můžete ve vestibulu dnešního hotelu poslechnout klavírní preludia, která předvádí mama Inéz, nafintěná černoška, která na stejném místě sedává přes padesát let.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Cienfuegos

Camaguey

Třetí největší město Kuby se od těch dalších liší zejména tím, že jeho koloniální část nebyla postavena v pravidelném pravoúhlém uspořádání. Ulice jsou klikaté a úzké a v jejich spleti je nejsnazší pohybovat se pěšky. Stalo prý se tak proto, aby se město mohlo snadněji bránit pirátům, kteří nelenili vypravit se za kořistí i hluboko do vnitrozemí.

V Camaguey není tolik paláců a výstavných domů. Největší cennost představují zachovaná obydlí prostého lidu. I ona mají pastelové fasády, šindelové střechy a vysoká zamřížovaná okna. Nedaleko od Camaguey je na atlantickém pobřeží Santa Lucía jedenadvacet kilometrů dlouhá pláž. Není tak proslulá jako Varadero, ale znalci ji označují za nejkrásnější na Kubě. Přispívá k tomu korálový útes, který se táhne podél pobřeží a brání vlnám, aby se dostaly až k pláži.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Camaguey

Trinidad

Mezi Karibským mořem a pohořím Escambray je na nevelkém prostoru další z významných cukerných přístavů, Trinidad. Založil ho španělský mořeplavec Diego Velázquez už v roce 1514. Trinidad byl městem bohatým a vzdělaným, ale také střediskem trhu s otroky a pašeráctví.

V 19. stol. začalo toto odlehlé a obtížně přístupné město ztrácet někdejší význam a čas jako by se tam zastavil. Díky tomu může návštěvník dodnes obdivovat staré koloniální domy na Plaza Mayor s barevnými fasádami a zamřížovanými okny, kde vyniká dům rodiny Borrellových (dnes městské muzeum), Casa Padrón, Casa Aldermán Ortíz nebo Palacio Cantero. V Trinidadu pobýval a má tu svůj dům německý přírodopisec Alexander Humboldt. Trinidad je po Havaně druhým nejvíce navštěvovaným městem Kuby.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Trinidad

Remedios

Nedaleko severního pobřeží, necelých 50 km od provinčního města Santa Clara, je ospalé venkovské městečko Remedios. Dodnes se tam jezdí hlavně v bryčkách tažených koňmi a také celá atmosféra líného odpoledne přenese návštěvníka do 19. století. Hudební pavilón na náměstí, kde se i dnes o svátcích pořádají ochotnické hudební produkce, Café Louvre, nejstarší kavárna na Kubě, socha svobody z carrarského mramoru, kostel Jana Křtitele s unikátní sochou těhotné panny Marie – to jsou hlavní pozoruhodnosti městečka.

Ve zmíněném městě Santa Clara je památník a muzeum Che Guevary se sochou romantického revolucionáře. Na opačnou stranu od Remedios je to kousek k moři do přístavního městečka Caibarién, odkud vede nasypaná hráz na ostrůvky, které se v posledních letech také zapojují do rekreačního průmyslu ostrova.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Remedios

Auto z půjčovny a mýdlo nebo zubní pasta

Půjčovny aut fungují na Kubě bez problémů a možná s trochu větší spolehlivostí než jinde. Jsou totiž státní, a tak záležitosti jako pojištění jsou samozřejmé a míra spolehlivosti vozového parku je standardně slušná.

V Havaně a v místech jako Varadero je několik společností, které auta půjčují. Ceny se příliš neliší a je užitečné rezervovat si auto s předstihem, třeba po internetu. Hlavně v sezóně totiž nemusí být k dispozici to, co si zrovna přejete.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Silniční provoz na Kubě

Ta nejmenší autíčka (např. Hyundai Atos, Seat Ibiza) přijdou na den na 55 až 65 eur. Ceny pak rostou zhruba po pěti eurech a za osmimístný minivan zaplatíte v hlavní sezóně 150 eur.

Silnice obecně nepatří na Kubě k nejkvalitnějším. Pohodlně se jede po dálnicích (např. Havana –Varadero a Havana – Sancti Spiritus).

Venkovské silnice jsou o poznání horší. Na hlavních tazích je značení jakž takž srozumitelné, ale na venkově často neexistuje. Počítejte s tím, že hodinový průměr mezi 40 a 50 km (s rezervou na bloudění) je celkem slušný. Výhodou je poměrně slabý provoz, na dopravní zácpy nenarazíte nikde.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ke Kubě neodmyslitelně patří doutníky.

Benzínek je dost, ale je přece jen bezpečnější tankovat častěji. Pokud vám pumpař plní nádrž se zapálenou cigaretou v ústech, neprchejte v panice z auta. Snad ví, co si může dovolit.

Rady na cestu

Doba letu z Prahy je zhruba jedenáct hodin. Když je u nás poledne, na Kubě je šest ráno.

Vízum, peníze

K turistické cestě na Kubu je potřebné vízum, které vystaví kubánské velvyslanectví v Praze. Kubánskou měnou je peso. Cizincům jsou při výměně peněz vydávána tzv. volně směnitelná pesa (CUC). Mění se v kurzu 1 CUC za 0,80 USD nebo 1,10 EUR. Pouze za ně mohou cizinci nakupovat i většinu běžných věcí, jako je balená voda, opalovací krémy, doutníky nebo „značkové potraviny“.

Platební karty

V hotelích, obchodech pro turisty a v některých turisticky frekventovaných místech lze použít platební karty Visa a EC/MC. Při všech transakcích je důležité nedat svou kartu z ruky, a pokud by s ní obchodník chtěl odejít, je lépe od nákupu ustoupit nebo zaplatit v hotovosti. Neblahou pověst mají zejména obchodníci na letišti na Varaderu.

Zdraví a hygiena 

Ač je Kuba tropická země, není třeba se obávat např. malárie nebo podobných chorob. Hygienické podmínky na ostrově jsou na velmi slušné úrovni. Doporučuje se pít balenou vodu, ale zmrzlina nebo led v nápojích jsou v restauracích považovány za bezpečné. V případě nemoci nebo úrazu jsou cizinci zpravidla ošetřováni ve zvláštních zdravotnických zařízeních, jejichž úroveň je zcela srovnatelná s vyspělými zeměmi. Za zdravotnické služby se platí, proto je důležité uzavřít pojištění léčebných výloh.

Bezpečnost

Obecná kriminalita v posledních letech roste. Kuba má však po zásluze pověst nejbezpečnější země v Latinské Americe.

Sezóna

Nejvhodnější období k návštěvě Kuby je od listopadu do začátku května. Počasí je v této době relativně stabilní, s minimem srážek a bez extrémních teplot. Od konce května teploty rostou, v červenci se přidávají deště a od srpna do první poloviny října mohou ostrov postihnout i hurikány.

www stránky

Při cestách po Kubě je užitečné mít s sebou drobné dárky, které ten, kdo vám poskytne nějakou službu (zejména na venkově), ocení často víc než peníze. Zcela spolehlivě v tomto směru fungují např. voňavá mýdla a zubní pasty.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubou od západu na východ, tak jak ji neznáte

Pro většinu klasických návštěvníků se pojem Kuba spojuje zejména s Havanou a Varaderem. Velmi málo se ví o dalších pozoruhodných místech, zejména o těch, která...

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám