Hlavní obsah

Češi kvůli krizi jezdí méně na exotické dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ankety mezi cestovními kancelářemi a agenturami vyplynulo, že cestovním kancelářím ubývá klientů, kteří se v zimě vydávají za teplem na pobytové zájezdy do exotických destinací. Pokles zasáhl především lacinější typy zájezdů. Podle Jaromíra Beránka z analytické společnosti Mag Consulting je to způsobeno zejména obavami lidí z utrácení v ekonomicky nejisté situaci.

Foto: Profimedia.cz

Slavná thajská pláž Maya, kterou proslavil Leonardo di Caprio ve filmu Pláž

Článek

"Cestovní kanceláře v letošním roce nabídly na trh víc míst než v loňské sezóně," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) Jan Papež. Pokles prodeje se týká zejména zájezdů s charterovými lety v cenovém rozmezí mezi 20 až 30 tisíci korunami na osobu. Pravidelné linky do exotických zemí jsou podle Papeže stále plné, což podle něj svědčí o odklonu turistů od cestovních kanceláří směrem k individuální turistice.

Znatelný pokles odbytu exotických zájezdů potvrdila marketingová ředitelka cestovní kanceláře Firo-tour Pavlína Pešová. Proti loňskému roku kancelář zatím prodala téměř o pětinu zájezdů méně. Prodej exotiky je letos vlažnější, řekl i Stanislav Zíma z Exim Tours.

Střední vrstva cítí finanční nejistotu

"Vrstva obyvatel se středními příjmy v současné době cítí finanční nejistotu," uvedl Beránek. Podle něj si tito lidé místo zimního koupání dopřáli luxusnější vánoční a silvestrovské pobyty na horách.

Zcela jiná je situace v případě nejluxusnějších exotických dovolených. Těch naopak cestovní kanceláře letos v zimě prodávají více, upozornil Papež. Druh klientely, který si takovéto pobyty může dovolit, není citlivý na ekonomické výkyvy, dodal.

Propad u Kuby, Thajska a Dominikánské republiky

Největší propad počtu prodaných zájezdů se podle Papeže týká zejména Dominikánské republiky, Kuby a Thajska, které je z hlediska počtu českých turistů tradičně nejvíce navštěvovanou exotickou destinací.

V Dominikánské republice se projevila zejména slabší koupěschopnost českých turistů, v případě Thajska hraje roli i to, že řada lidí do této země létá opakovaně a dovolenou zde si je ve stále větší míře schopná zajistit i individuálně, dodal Papež.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám