Hlavní obsah

Výzkum potvrdil, že v hrobce ve Vyšším Brodě odpočívá 39 Rožmberků

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hrobce u Cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě odpočívá podle archeologického výzkumu kromě Petra Voka i 38 dalších Rožmberků. Potvrdili to vědci občanského sdružení Naše historie, kteří na začátku listopadu znovu po dvou letech vyslali do hrobky sondu s kamerami. Ta nejen zmapovala přesně stav rakve Petra Voka, ale také upozornila vědce na podloží, pod kterým jsou pravděpodobně další rakve, a krypta v kostele je tak několikapatrová.

Foto: Profimedia.cz

Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě

Článek

„V domněnce, že pod dvěma rakvemi jsou pohřbeni i další Rožmberkové, nás utvrzuje hned několik faktů. Za prvé víme, že je tam dostatečný prostor, dále zásyp pod rakvemi je zvětralý a nejedná se tedy o žádné podloží. V hloubce 90 cm až 1,1 m je koncentrace dřeva. Definitivní jistotu jsme měli, když jsme udělali v hloubce podloží test fosfátu, jehož koncentrace odpovídá hrobům,“ vysvětlil Právu Jiří Šindelář z občanského sdružení Naše historie.

Jedná se o hlavní hrobku Rožmberků

Podle ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavelce je objev výzkumníků velmi zásadní a potvrzuje řadu písemných pramenů. „Je naprosto zřetelné, že se jedná o hlavní hrobku Rožmberků. Kromě toho však výzkum také detailněji ukázal sarkofág Petra Voka, který je podobný sarkofágu Rudolfa II.“, konstatoval Pavelec.

Vědci se do výzkumu pustili téměř na den přesně k 400. výročí posledního Rožmberka Petra Voka. Ten zemřel 5. listopadu 1611 a výzkum skončil 4. listopadu. „Je to zároveň i vyvrcholení Rožmberského roku,“ je přesvědčený Pavelec. Výsledky výzkumu ocenil i převor cisterciáckého opatství kláštera ve Vyšším Brodě Justin Berka.

„Děkuji výzkumnému týmu, který hrobku zkoumal velmi citlivě a pietně. Zároveň se vyvrátily různé hypotézy počínaje Balbínem, kdy měli Rožmberkové sedět ve svatých křeslech,“ zdůraznil Berka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám