Hlavní obsah

Mládě vzácné pralesní žirafy okapi se narodilo ve dvorské zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek dvě hodiny po půlnoci se narodilo mládě vzácné pralesní žirafy okapi v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Tento druh žirafy chovají jako jediní v Česku, jedná se o jejich druhé narozené mládě. První žirafa okapi se v zoo narodila v září 2008. Informovala o tom mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Foto: Profimedia.cz

Vzácnou pralesní žirafu okapi chovají jen ve 13 zoologických v Evropě. Ilustrační foto

Článek

Okapi patří mezi sudokopytníky a přežvýkavce. Je to jediný žijící druh příbuzný žirafě a navíc jediný v současnosti žijící pozůstatek prastaré podčeledi krátkokrkých třetihorních žiraf. Okapi žijí v několika málo pralesních oblastech severovýchodní části Konga a jejich počet ve volné přírodě se odhaduje na 10 000 jedinců.

Ve výběhu by mělo být příští týden

Dvorská zoo chová okapi od roku 2004. Nynější mládě je potomkem samice Etany a samce Ahadiho. I s prvním potomkem Etany, tříletým samcem Ewangem, čítá dvorská skupina žiraf okapi čtyři kusy.

Foto: Profimedia.cz

Vzácnou pralesní žirafu okapi chovají jen ve 13 zoologických v Evropě.

Mládě při narození podle odhadu chovatelů vážilo asi 15 kilogramů. Lidé jej mohou vidět prostřednictvím přenosu na obrazovce v pavilonu v zoo nebo se podívat na on-line přenos na webu Českého rozhlasu. Přímo ve výběhu by se mládě návštěvníkům mohlo ukázat příští týden, uvedla Myslivečková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám