Hlavní obsah

Teplé počasí zhoršilo kvalitu vody v koupalištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropické teploty ženou velké množství lidí k vodě, její kvalita se ale na řadě míst podstatně zhoršila, a to právě kvůli horkému počasí. Hygienici doporučují se po koupeli v některých přírodních nádržích osprchovat. Stále ale najdete dost míst, kde je voda bez závad.

Foto: Petr Horník, Právo

Voda vhodná ke koupání je i v přírodních nádržích Zlínského kraje.

Článek

Voda se zhoršila třeba v pražském koupališti Džbán, riziko představuje hlavně pro citlivé jedince. Koupat se Pražané mohou v motolském rybníce a koupališti Lhotka. Zákaz koupání od června platí v Šeberáku.

Kvalita vody se výrazně zhoršila ve Středočeském kraji. Hygienici kvůli masivnímu nárůstu sinic zakážou koupání v Komárovském rybníku na Mladoboleslavsku. Bez omezení se mohou koupat lidé na Benešovsku.

Také na jihu Čech je kvalita vody horší. V Černé v Pošumaví, v Horní Plané a v Lipně nad Vltavou je voda na stupni číslo tři. Voda v Orlíku neodpovídá hygienickým požadavkům.

Nevhodnou nebo i nebezpečnou vodu ke koupání mají i některá koupaliště Karlovarského kraje. Lidé by se neměli koupat na Rolavě, kde je voda nevhodná na pláži, nejhorší stupeň je v brouzdališti a na molu. Naopak kvalitní voda je třeba v Tatrovicích na Sokolovsku a na Kluči u Habartova.

Podobná situace je v Plzeňském kraji. Špatné podmínky přetrvávají například v rybníku Hnačov na Klatovsku, kde je koupání nebezpečné. Velmi pěkné koupání naopak poskytují vodní plochy v plzeňské rybniční soustavě.

V Pardubickém kraji nadále platí zákaz koupání v přehradní nádrži Seč na Chrudimsku, voda v ostatních nádržích vyhovuje normám hygieniků.

Důvod k radosti mají plavci z Královéhradeckého kraje, kde se kvalita vody nezhoršila. Na koupalištích v Mladých Bucích a na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem je voda vhodná ke koupání.

V Ústeckém kraji se voda mnohde zhoršuje. Koupání ve Varvažově může způsobit zdravotní problémy, ve vodě jsou bakterie způsobující záněty. Stejné bakterie, ale v menším množství, jsou i v Chlumci na Teplicku.

Nádrže v Libereckém kraji si i přes velmi teplé počasí kvalitu vody udržely. Zákaz koupání stále platí na dvou místech - na Hamerském rybníku v Hamru na Jezeře a v nádrži Horka u Stráže pod Ralskem.

Na Vysočině ve čtvrtek hygienici vydali zákaz koupání pro Břevnickou nádrž u Chotěboře a rybník Ředkovec nedaleko obce Babice na Havlíčkobrodsku. Nevhodné pro vodní rekreaci jsou na Vysočině rybníky Kachlička na Havlíčkobrodsku, Peklo a Pávov na Jihlavsku a tři rybníky na Třebíčsku - Markovka, Pyšelák a Rathan.

Ani jih Moravy se nevyhnul zhoršení kvality vody v přírodních nádržích. Koupat se však lze stále všude, žádnou z vodních ploch hygienici neoznačili jako nevhodnou nebo nebezpečnou ke koupání.

Bez obav mohou v těchto tropických dnech vyrazit lidé na jezero Poděrady na Olomoucku. Voda je tam dle posledního měření hygieniků vysoké kvality.

Voda vhodná ke koupání je i v přírodních nádržích Zlínského kraje.

Kvalita vody na východě republiky se zhoršila jen v Moravskoslezském kraji. V nádrži Baška na Frýdecko-Místecku a rybníku Bohušov na Bruntálsku se v posledním týdnu rozmnožily toxické sinice. Jinde v kraji si však voda udržela vyhovující kvalitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám