Hlavní obsah

Zámek Napajedla láká na panenky, kočárky a 3D Afriku

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud letos při prázdninových toulkách zavítáte na Zlínsko, určitě nevynechejte zámek Napajedla. Oč déle se nedobrovolně skrýval před zraky návštěvníků, o to víc si tato „ukradená“ léta nyní vynahrazuje. Letos vstupuje do své třetí novodobé sezóny, která bude ještě živější než dvě předchozí.

Článek

Napajedelský zámek se veřejnosti po změně majitelů otevřel před dvěma lety, zpočátku jen příležitostně, bez pevné otevírací doby. Turisté si ho mohli prohlédnout jen na objednávku nebo při občasných doprovodných akcích pořádaných třikrát čtyřikrát do roka. Loni zámek začal pořádat také například kurzy vaření či feng shui a letos přidal další novinky. Největší změnou je zavedení pevné doby prohlídek zámeckých komnat, stejně jako je tomu u ostatních hradů a zámků.

Během léta jsou zámecké brány otevřeny po celý týden od 10 do 16 hodin, v září pak každý víkend. Zámecká kavárna s nabídkou domácích koláčů a štrúdlů je otevřena až do 18 hodin. Až do konce září je také na zámku k vidění půvabná výstava historických kočárků a panenek, která je unikátní tím, že veškeré exponáty patří jediné sběratelce – Marii Václavínkové z nedalekých Otrokovic. V Napajedlích vůbec poprvé představuje své „poklady“, které měla dosud uložené na půdě a na chalupě. Vedle pěti desítek kočárků a téměř stovky panenek nechybějí ani plyšoví medvědi nejrůznějšího stáří a velikosti.

Někdejší „firemní“ zámeček ožívá

K výstavě hraček od července přibyla 3D výstava Živá Afrika cestovatele Rudolfa Švaříčka, která přibližuje zvyky, tradice, přírodu i vůni tohoto kontinentu. Zámek vedle toho pokračuje v pořádání kurzů vaření a na 28. srpna připravili pro děti radostné nedělní odpoledne plné překvapení.

Zámek má zvláštní historii. Původní šlechtické sídlo ve stylu pozdně francouzského baroka z 18. století koupila ve 40. letech 20. století firma Baťa, po válce v roce 1945 zámek připadl podniku Fatra Napajedla a ten ho občas využíval k reprezentačním účelům.

Zámek tedy nebyl nikdy přístupný „běžné“ veřejnosti, zároveň však byl po celou dobu dobře udržovaný a nikdy nezchátral. Nedávno zámek od Fatry odkoupila místní podnikatelka Eva Gajdošíková, která po nezbytné počáteční investici nejprve zprovoznila menší prohlídkový okruh a poté začala pořádat občasné tvůrčí dílny, besedy, společenské, kulturní akce či dámské kluby.

Zámek je také oblíbeným místem konání svatebních obřadů a hostin. S vědomím jeho neobvyklé historie nejspíš při prohlídce užasnete, jak krásné a bohatě zdobené interiéry se tu léta ukrývaly.

Foto: Právo

Ohromující je zejména majestátní vstupní schodiště v zámeckém foyer s jedinečnými malbami na zdech, ústící do prosluněného zrcadlového sálu s křišťálovým lustrem. Také další místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem i nádobím. Zámek obklopuje desetihektarový park v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a romantickým rybníčkem s lekníny.

Na cyklostezku, loď nebo minigolf

Na Napajedla si vyhraďte klidně celý den, nudit se nebudete. Hned vedle zámku se nachází další chlouba města – hřebčín s největším chovem anglických plnokrevníků u nás, založený roku 1886 Aristidem Baltazzim, kde se natáčel televizní seriál Znamení koně. Hřebčín pořádá prohlídky pro turisty.

Napajedla také protíná páteřní cyklostezka Baťova kanálu, takže si odsud můžete zajet na nenáročný výlet až do Kroměříže nebo opačným směrem k Uherskému Hradišti a dále na jih.

Ve městě jsou dvě přístaviště pro výletní lodě a loďky plavící se po umělých i říčních úsecích Baťova kanálu. U jednoho z nich leží známé rekreační středisko Pahrbek, které před letošní sezónou prošlo generální rekonstrukcí. Vedle ubytování v bungalovech a prostor pro stanování nabízí i občerstvení, půjčovnu kol a minigolf, chystá se i půjčovna lodiček nebo území pro rybáře.

Reklama

Související témata:

Související články

Vodní imprese šumavské Vydry

Mění se vám před očima, s roční dobou, s časem, minutou, vteřinou. Kouknete se na chvíli do nebe, a když obrátíte zrak dolů, je zase jiná. Pokaždé krásná, svá....

Výběr článků

Načítám