Hlavní obsah

Do Špindlerova Mlýna se vrací smetánka

Právo, Blanka Dvořáková

Špindlerův Mlýn měl v minulosti pověst mondénního střediska pro společenskou smetánku. Dnes splňuje všechny standardy nejnáročnějších turistů loni otevřený Savoy Royal Hotel, který vznikl na místě bývalého Krone.

Foto: Archiv, Právo

Dnešní podoba hotelu Savoy

Článek

Čtyřpodlažní romanticky pojatý hotel Krone s výraznou hrázděnou konstrukcí byl postaven v 80. letech předminulého století. Již v roce 1906 se mohl pochlubit centrálně vytápěnými pokoji a měl také jeden z prvních místních telefonů, s číslem sedm.

V roce 1922 v něm pobýval slavný spisovatel Franz Kafka, který si přijel na čerstvý horský vzduch zlepšit své zdraví. Přímo v hotelovém pokoji tehdy začal psát jedno ze svých nejznámějších děl – Zámek.

Ve stopách hvězd

Další kapitola hotelu začíná v roce 1924, kdy ho převzal Ernst Teichmann, který se později vypracoval na nejváženějšího místního hoteliéra. O sedm let později se se svou ženou postarali o modernizaci a v roce 1936 zvolili nový název – Savoy. Zlatou éru hotel prožíval v dvacátých a třicátých letech minulého století. Stal se oblíbeným místem Adiny Mandlové, Vlasty Buriana či Hugo Hasse. Třeba nyní „dostane“ i vás.

Foto: Archiv, Právo

Podoba hotelu kolem roku 1930

Turistický ruch ve městě ustal jen v době napětí před druhou světovou válkou, v roce 1938. Z příchodu německých okupantů se místní nacisté radovali a v čele jejich šestnáctičlenné skupiny prý stál jakýsi Kraus z hotelu Savoy. Během války sídlil v hotelu lazaret pro německé vojáky.

Po dlouhá desetiletí, dokonce i během socialistické éry, zůstával Savoy nejlepším hotelem Špindlerova Mlýna a uchovával si své tradiční kouzlo. To již nelze říci o době po roce 1989, kdy prošel několika změnami a rukama různých majitelů. Nevyhnul se mu ekonomický úpadek a insolvence. Což se změnilo v roce 2005, kdy ho koupila jistá česká realitní skupina a zahájila investiční činnost.

Ve starém kabátě

Dnešní podoba areálu Savoy Royal, o kterou se postaral architekt Jaromír Pizinger (bývalý manžel zpěvačky Báry Basikové), je připomínkou místní tradice půvabných hrázděných staveb. Celý objekt totiž musel být díky havarijnímu stavu v posledních letech stržen a postaven znovu. Je však velmi podobný tomu, který kdysi nechal vybudovat Ernst Teichmann.

Foto: Archiv, Právo

V útulné hotelové restauraci si pochutnáte na zajímavých specialitách.

Dnes v něm navíc najdeme prezidentské apartmá či kvalitně vybavené wellness centrum, které si můžete objednat jen pro sebe. Když cestou z něho zdoláte dřevěné schodiště, dostanete se do věže s výhledem na centrum městečka. Hotel nadchnul i prezidenta Václava Klause, který se jako první zapsal do jeho kroniky. Zda ale právě on využíval prezidentské apartmá, které bylo dlouhodobě pronajato náročnému hostovi, nikdo neprozradí.

Vyšlápněte si do hor

Máte-li na svém kontě dost peněz, nechte se hýčkat příjemným ubytováním, které si při jedné párty vyzkoušela i Agáta Hanychová. Při letní návštěvě Špindlerova Mlýna oceníte krásy přírody Krkonošského národního parku. V okolí se dá vybrat z několika dobře značených vycházkových a turistických cest. Mezi oblíbené cíle patří Labský důl, Vrbatova bouda, Pančavský vodopád, Luční bouda nebo Sněžka. Velmi využívané jsou také stovky kilometrů cyklotras. Nahoru na hřebeny se můžete nechat i s kolem vyvézt lanovkou.

Foto: Archiv, Právo

Ideální místo pro letní i zimní rekreaci.

K létu v Krkonoších patří i nové formy aktivní relaxace, například paragliding nebo jízda na kajaku. Obdivovat přitom můžete i dominanty města – bílý železobetonový obloukový most v centru, postavený v roce 1911, a zděný kostel svatého Petra a Pavla z roku 1802.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám