Hlavní obsah

Model Prahy si může každý rozsvítit, původně sloužil architektům při plánování

Právo, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé mají lidé možnost vidět Prahu, jak vypadala od roku 1980 do roku 2000. Interaktivní urbanistický model v měřítku 1:1000 na ploše 114 metrů čtverečních je vystaven v Království železnic na Smíchově.

Foto: Michal Komoryt, ČTK

Hru světel ovládá každý návštěvník sám pomocí dotykových obrazovek.

Článek

Model, složený z více než tří stovek kostek o rozměru 50x62,5 cm, sloužil dlouhá léta jako pomůcka pro architekty, podle něhož plánovali rozvoj hlavního města a vliv nových staveb na jeho ráz. Než byl model, zapůjčený z Útvaru rozvoje hlavního města Prahy, představen lidem, odborníci ho přetvořili v inteligentní interaktivní dílo, které okouzlí světelnou show a mnoha historickými i současnými zajímavostmi.

Rozsvěcí se jednotlivé městské části

Každý sám na něm ovládá světelné efekty pomocí dotykových obrazovek. Návštěvník si tak rozsvítí jednotlivé městské části, historické památky, zeleň metropole nebo sportoviště. Systém mu také pomůže vyhledat a zobrazit 400 nejvýznamnějších míst v Praze, o kterých mu kromě přesné polohy a současného vzhledu model prozradí i mnoho dalších informací.

Jde o stálou expozici, jež tu bude podle Království železnic minimálně deset let. Kromě moderního modelu zde návštěvníci najdou i malovanou maketu staré Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám