Hlavní obsah

Památky ve středních Čechách letos zdraží

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dubnový den se návštěvníkům otevřou hrady a zámky celé republiky. Letos si Národní památkový ústav (NPÚ) připravil několik novinek, ovšem ne každá milovníky historie a turistiky potěší.

Článek

Nejzásadnější a současně také nejnepříjemnější je zvýšení cen vstupného v průměru o 5 až 10 procent, tedy většinou o 5 až 10 korun. Podle generální ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové jde spíše o vyrovnání cenových hladin vstupného.

„Chtěli jsme sjednotit ceny vstupného ve srovnatelných objektech. Jedním z důvodů je náš názor, že některé ceny neodrážely hodnotu a krásu objektu, a dalším je samozřejmě snížený rozpočet ústavu na letošní rok. Ovšem chci zdůraznit, že nejde o plošné zdražení,“ vyjádřila se Goryczková.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mníšek pod Brdy

Zdražení se konkrétně ve Středočeském kraji nedotkne zámku Mníšek pod Brdy, zámku Veltrusy a kláštera Sázava. Ovšem u jiných oblíbených středočeských kulturních památek jisté zdražení návštěvníci pocítí. Například na Karlštejně základní vstupné stouplo ze 150 na 170 korun.

„U této památky je to i tím, že kapacita návštěvníků je naplněna a v našem zájmu není jí navyšovat a lákat další,“ dodala generální ředitelka NPÚ. Například na Křivoklátě, kde se zdražilo vstupné na 210 korun, od letošní sezóny ovšem kastelán nabízí změněné a turisticky zajímavější prohlídkové trasy.

O kolik se zvýšilo základní vstupné
Památkový objektvstupné 2010vstupné 2011
Mníšek pod Brdy90 Kč90 Kč
Mnichovo Hradiště90 Kč100 Kč
Sázava70 Kč70 Kč
Točník/Žebrák20 Kč30 Kč
Veltrusy60 Kč60 Kč
Křivoklát100 Kč110 Kč
Žleby120 Kč130 Kč
Konopiště130 Kč140 Kč
Karlštejn150 Kč170 Kč
Zdroj NPÚ

Stejně tak chtějí památkáři návštěvníky nalákat prodloužením otevírací doby. „Bude otevřeno i v pondělí, což byl vždy tradičně zavírací den. Tam, kde bylo otevřeno do 16 hodin, bude do 17 hodin a jinde do 18 hodin. Letos necháme také zahrady pod Pražským hradem, které jsou jediným objektem, jejž letos spravujeme v Praze, otevřené do 22 hodin,“ informovala Goryczková. Metropole se také 1. dubna dočká otevření nového návštěvnického centra, kde dostanou turisté komplexní informace, mapy a brožury a kde bude zdarma přístupný internet.

Foto: Profimedia.cz

Karlštejn

Žhavou novinkou, kterou ocení především mladí cestovatelé, je mobilní aplikace, která je provede historií památky, díky mapě s GPS navigací usnadní hledání a představí nejzajímavější fakta místa. Průvodce bude dostupný od 1. května na internetových stránkách objektů nebo přímo na pokladnách jednotlivých památek. Do svého mobilního telefonu si ji návštěvníci nahrají jednoduše pomocí technologie Bluetooth. Nahrát aplikaci si budou moci turisté zdarma nejen o místě, kde se zrovna nacházejí, ale zároveň o všech památkách nacházejících se ve středních Čechách.

„Zatím to bude fungovat jen ve Středočeském kraji, ale plánujeme tuto službu rozšířit v nejbližší době i na Jihomoravský, Jihočeský a Moravskoslezský kraj. Samozřejmě budeme také navyšovat i množství poskytovaných služeb,“ řekl Právu výkonný ředitel společnosti Life Web Interactive Václav Hodek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám