Hlavní obsah

Posvátná hinduistická pouť na Ňadro bohyně

Novinky, Helena Berdychová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rišikéš

Nad indickým Rišikéšem se vypínají první strmé svahy Himalájí, po nichž tradičně stoupají poutníci k posvátným chrámům, aby zde vykonali duchovní obřady. Za jasného počasí spatříte nad údolím Gangy vrchol převyšující okolní hory – chrámový vrchol Kunja Puri.

Chrám Kunja Devi v Indii Video: Novinky

 
Článek

Zde se nachází hinduistický chrám Kunja Devi, jehož jméno znamená v doslovném překladu ňadro bohyně a odkazuje na zasvěcení tohoto svatého místa bohyni Parvati, ženskému protějšku samotného božského Šivy. Milující a ve své lásce odevzdaná Parvati se tradičně považuje za božské vtělení matky a bývá též vzývaná jako nejvyšší bohyně či dokonce zosobňuje celou vesmírnou energii.

A tak sochy obnovitele života Šivy a jeho jemné a půvabné ženy uvítají každého, kdo dorazí po schodech od silnice na vrchol hory, aby zde složil poklonu a přinesl oběti oběma božstvům.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Cesta na Kunja Puri

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vstup do chrámu Kunja Devi

Na důkaz respektu si návštěvníci chrámu zouvají boty již při vstupu na nádvoří a pak se kloní sochám s čelem k zemi, obcházejí pětkrát dokola po směru hodinových ručiček kolem svatyně a zvoní na zvony rozvěšené pravidelně po jejím obvodu.

Odměnou za jejich úsilí je přímo královský výhled z terasy chrámu, odkud lze za dobré viditelnosti dohlédnout až ke vzdáleným zasněženým masivům v nitru Himalájí, v oblastech kolem Badrináthu a Kedarnáthu, tedy pokud budete vyhlížet na severovýchod směrem k ledovcovému pramenu Gangy.

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Poutníci v chrámu Kunja Devi

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Socha Šivy v chrámu Kunja Devi

V Indii mají zažitou tradici pikniků, a proto nakonec návštěvy mnozí usednou v okolí chrámu k jídlu, které si pečlivě připravili a zabalili s sebou. Na horký čaj či šálek kávy ovšem můžete zajít i do prostého občerstvení u silnice, kde parkují autobusy a džípy.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Chrámu Kunja Devi

Foto: Helena Berdychová, Novinky

Pohled na hory přes ozdobené stromy na Kunja Puri

Sportovně založeným Čechům nejspíš připadne snadná dostupnost vrcholu Kunja Puri ve výšce 1676 metrů nad mořem po silnici až překvapující, jakoby bylo snadné dojet svým vozem klidně až na vrchol Sněžky. Pro západní turisty s menším náboženským zaujetím může být tudíž lákavý výstup k chrámu po pěší stezce, která se odděluje od silnice z Rišikéše už několik kilometrů pod vrcholem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Prodej svatých obrázků v Kunja Devi

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Obchod pod chrámem na Kunja Puri

Při návštěvě jsme využili šance dotknout se alespoň pohledem místního života himalájských horalů zvaných Pahari v původní himalájské vesnici na svahu pod silnicí. Poklidná atmosféra drobných políček hořčice a nevelkých stavení s buvoly na dvorku připomíná dávno zapomenuté dojmy z dětství, pocity bezpečí a blažené přirozenosti. A jestli se trochu zamotáte mezi domky, větrem ošlehaní obyvatelé vám ochotně ukáží směr po úzké cestě, aniž by k tomu potřebovali cokoliv vysvětlovat anglicky.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Dům ve vsi pod Kunja Puri

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Dům ve vsi pod Kunja Puri

Movitější cestovatelé si naopak mohou předem rezervovat pobyt či restauraci v nedalekém Ananda Spa, světově proslulém letovisku v paláci místokrále, mezi jehož vážené hosty patří vedle bollywoodských herců i Bill Gates, Oprah Winfreyová nebo Jerry Hallová.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Palác u Ananda Spa

Reklama

Související témata:

Související články

Indie, pohádka z dětství i živá historie

Na cestách po Indii objevíte svět zapomenutých pohádkových výjevů z dětství. Právě zde se nacházejí rozlehlé královské paláce s desítkami zdobných věží....

Výběr článků

Načítám