Hlavní obsah

Elegantní, ale i náročné telemarkové lyžování se opět vrací v plné síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejste si jistí, jak vypadá telemarkové lyžování? Vzpomeňte si na dětský film Krakonoš a lyžníci, kde pašerák unikal na lyžích, které měly volnou patu. Ačkoli nepatří telemarkové lyžování mezi olympijské sporty, opět se vrací na svahy v plné síle.

Telemarkové lyžování - elegantní, ale náročnéVideo: ČTK

 
Článek

Částečně pozapomenutý lyžařský styl "telemark" je předchůdcem dnešního sjezdového lyžování. Babička říká, že se tak lyžovalo "za krále klacka", tedy na prkýnkách, na kterých byl lyžař zachycen koženými řemínky a vyzbrojen bambusovými holemi.

Foto: Profimedia.cz

První jízdu telemarku předvedl roku 1868 lyžař Sondre Norheim na závodech v norském regionu Telemark. Odtud také pochází označení jako "norský styl", nebo "norheimův styl" a telemark.

Volná pata a napevno přidělaná špička nápadně připomíná běžky. Telemarkový oblouk je veden vnější lyží, na které je pata dole, zatímco na vnitřní lyži je pata zvednutá. Lyžař má pokrčená kolena, což umožňuje zvednout zadní patu. Váhu nese lyžař právě na vnější lyži, jejímž vyjetím zahajuje oblouk.

Nohy u sebe jako při chůzi

"Oblouk v telemarku vypadá tak, že vrchní lyže se pohybuje směrem dozadu a pak - podobně jako v alpském lyžování - se vysune. Znamená to, že musíte mít nohy u sebe jako při chůzi, protože přenášení váhy musí být plynulé," popisuje jízdu Chris Lau, telemarkový lyžař.

Od 90. let je telemark znovu na vzestupu. Pořádají se telemarkové závody a různé přehlídky, a i na českých sjezdovkách se tu a tam objevují tito svérázní lyžaři.

Foto: Profimedia.cz

V současné době se na trhu objevují hned tři druhy telemarkového vázání: lankové, deskové a poslední tree-pin se podobá staršímu, kdy je bota pouze bodově upnuta do kovového pouzdra a používá se spíše pro túry v nenáročném terénu.

Nejčastěji jezdí freeride

Telemarkové lyžování není tak rychlé, jako klasické sjezdování, lyžaři si jej vychutnávají nejčastěji mimo sjezdovky. I když i v tomto sportu se samozřejmě soutěží. Nejvíce mu fandí v Americe, ale lyžaře s volnou patou potkáte také v Alpách. Telemarkové soutěže mají často podobu obřího slalomu a obsahují povinné prvky, jako telemarkový oblouk a skok, který musí dosáhnout určité výšky. Ovšem ani skuteční šampióni se nemohou sportu věnovat profesionálně a na plný úvazek.

"Problém je, že média se o telemark moc nezajímají, není to totiž olympijský sport. To je naše největší starost. Je to trochu začarovaný kruh, protože bez jednoho nemůžete mít druhé a naopak," vysvětluje telemarkový lyžař Chris Lau.

Foto: Profimedia.cz

Takže pokud jste zdatní lyžaři, můžete otestovat své skutečné umění na telemarkových lyžích a pomoci této - s nadsázkou - "elegantní chůzi z kopce" se dostat mezi olympijské sporty. A pokud se to nezdaří, nemusíte zoufat, telemark je alespoň šetrnější k vašemu tělu, než klasické lyžování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám