Hlavní obsah

Návštěvnost hradů připomíná aprílové počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citelné ochlazení a občasné přeháňky ovlivnily uplynulý víkend návštěvnost památek. Například na jindy přeplněném parkovišti pod hradem Bouzov na Olomoucku byla v sobotu odpoledne jen asi desítka aut. Prokřehlí prodejci, postávající u několika otevřených stánků s občerstvením či suvenýry, marně vyhlíželi zákazníky. Většina návštěvníků totiž hned po prohlídce památky rychle spěchala s deštníkem v ruce někam do tepla.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Tyto návštěvníky Bouzova o víkendu neodradilo ani nepříznivé počasí.

Článek

„Hrad je to opravdu pěkný, ale teď si musíme dát něco na zahřátí,“ poznamenala mladší žena, která s rodinou právě vycházela z prohlídky hradního paláce.

„Nejvíc lidí přišlo na hrad před týdnem o velikonočních svátcích, kdy začala sezóna. Každý den tu bylo kolem dvou tisíc návštěvníků a na prohlídkové trasy jich chodilo i čtyřicet najednou. Bylo opravdu náročné dávat na všechny pozor,“ řekla Právu jedna z mladých průvodkyň, Iveta Růžičková.

Na Bouzov zavítá ročně přibližně sto tisíc lidí. Kromě pohádkových kulis samotného hradu nejvíce lákají kostýmované nebo večerní prohlídky při svíčkách.

Foto: Archiv, Právo

Na Silvestra bude pro mimořádné prohlídky otevřen od 9.30 do 15.30 hodin hrad Střekov v Ústí nad Labem. Příchozí dostanou svařák zdarma.

Také víkendovou návštěvnost vděčného cíle domácích i zahraničních turistů, ústeckého hradu Střekov, výrazně ovlivnilo počasí. „Loni bylo sluníčko a teplo, letos přišlo chladno a déšť, navíc na našem hradě dost fouká,“ posteskl si kastelán Jiří Himmel. Přesto se ale přišlo na tuto ústeckou dominantu podívat přes dvě stě lidí.

Turisté objevují hrad Rožmberk

Turisté na jihu Čech začínají kromě nejnavštěvovanějších památkových objektů – zámků v Hluboké nad Vltavou a Českém Krumlově – objevovat i hrad Rožmberk mezi Krumlovem a Vyšším Brodem. Letos je tady čeká nová prohlídková trasa, kde si mohou prohlédnout čtyři soukromé pokoje Buquoyů – jídelnu, salón, hernu a pracovnu.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Rožmberk

O Velikonocích sem zavítalo přes šest stovek návštěvníků a dalších více než dvě stě si i přes deštivé počasí prohlédlo hrad tuto sobotu a neděli.

I na státním zámku Raduň na Opavsku byli z deštivé víkendové návštěvy zklamaní. „V sobotu bylo asi 150 návštěvníků a dneska budeme rádi, když uděláme stovku,“ uvedla v neděli odpoledne hodině kastelánka Eva Kolářová.

Asi jen tři sta lidí navštívilo v průběhu uplynulého víkendu nejnavštěvovanější památku Vysočiny, zámek v Telči, zapsaný na seznamu UNESCO.

Foto: Jana Pechová, Právo

Rybníky měly Telčsko i Slavonicko ještě před Krčínem. Dojem, že Telč vyrostla na březích, je ale mylný: vodu šikovní hospodáři zadrželi později.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám