Hlavní obsah

Rychnovské muzeum hraček vystavuje unikátní panenky i stavebnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Unikátní historické panenky, cínové vojáčky, ale i stavebnice, miniaturní parní stroje či pokojíčky pro panenky vystavují v Muzeu hraček v Rychnově nad Kněžnou. Chloubou muzea, které nabízí pohled na hračky z let 1880 až 1980, je 120 centimetrů vysoká panenka vyrobená kolem roku 1890.

Článek

Krásná panenka s porcelánovou hlavičkou má ohebné všechny klouby, včetně zápěstních či loketních. "Panenka byla vyrobená na zakázku pro trojici sester, které žily samotné ve společné domácnosti. Panenka jim určitě naplnila život, protože za několik let jí pořídily překrásnou výbavu," řekla sběratelka Miroslava Pecháčková.

V obřím kufru se dochovaly například noční úbor s čepečkem či šaty na převlečení, spodní prádlo včetně korzetu či botičky.

Foto: Mlejnková Alexandra, Právo

Chloubou Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou je panenka vysoká 120 centimetrů vyrobená kolem roku 1890. Unikátní panenka s porcelánovou hlavičkou má ohebné všechny klouby, včetně zápěstních či loketních.

Panenku se Pecháčkové podařilo získat v roce 2002, když povodně zasáhly Mělnicko a voda poškodila rozsáhlou sbírku panenek z dědictví. Kusy, které řádění živlů přežily, se dědici rozhodli prodat. O hodnotě panenky nechce Pecháčková příliš hovořit, jen souhlasně kývne na dotaz, zda je srovnatelná s cenou osobního automobilu.

Kromě panenek a kočárků jsou v rychnovském muzeu hraček k vidění například cínoví vojáčci, brnění pro šestileté dítě, dřevěné hračky z Krušných hor či hračky přibližující jednotlivá řemesla, například malý truhlářský ponk.

"Zajímavé je, že pokud se podívám na většinu hraček, které jsou nyní k dostání, tak je možné říci, že všechno tady už bylo," řekla Pecháčková. Výjimku tvoří elektrické hračky a postavy z různých televizních seriálů, mnohé z kdysi dřevěných hraček jsou nyní vyrobené z plastů.

Muzeum hraček je v budově bývalé radnice na rychnovském náměstí od května 2005 a několik sběratelů v něm vystavuje hračky, s nimiž si mohly hrát české děti. "Všechny hračky, které jsou v naší expozici k vidění, bylo možné na území Čech zakoupit," řekla Pecháčková.

Expozice ve třech místnostech se postupně rozšiřuje. Je otevřená denně mimo pondělí od poloviny dubna do poloviny října, vždy od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin. O víkendu pak otevírají jen odpoledne. Za loňský rok si ji prohlédlo zhruba pět tisíc lidí. Mimo hlavní sezónu je možné si prohlídku muzea objednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám