Hlavní obsah

Přepychové masky benátského karnevalu vás vtáhnou do světa tradic i fantazie

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stydíte se, když v ošoupané větrovce okukujete výlohy obchodů, kde by vám neprodali ani spínací špendlík, a závidíte nafintěným dámám, jejichž zámožní partneři nesou luxusní nákup ve značkových taštičkách? Žádné takové pocity vás nemusejí trápit, když se vypravíte na výlet do Benátek. Tamní karneval alespoň na pár dní setře rozdíly mezi těmi, kteří se v ulicích města promenují.

Článek

Nezáleží na tom, jak mají účastníci oslav hluboko do kapsy. Hlavní je nápaditost, fantasie a zručné ruce. V týdnu od 6. do 16. února se v Benátkách může stát hraběnka, princezna, vladař nebo klaun právě z vás.

Pouliční veselí

Dáma s krinolínou z deštníků zdobenou drahokamy, podivné stvoření s parukou z plastových kelímků, záhadný muž s pláštěm a kloboukem ušitým ze žolíkových karet nebo obrovský jehelníček plný nití, špendlíků a náprstků.

V romantických uličkách a na mostech, propojujících jednotlivé městské ostrovy, potkáte v období karnevalového veselí nejroztodivnější figury. Všechny ale spojuje jediné – touha hrát si na okamžik na někoho či něco jiného. Tak je tomu již od patnáctého století, kdy získaly oslavy dnešní podobu kostýmovaných pouličních průvodů.

Foto: Barbora Vaníčková , Novinky
Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Tajemný pár před Chrámem svatého Marka.

Právě v období před začátkem čtyřicet dní trvajícího půstu se údajně odehrálo v zapadlých benátských zákoutích a na gondolách plovoucích po kanálech více nemravností než za celý zbytek roku.

Anonymita masek veškeré prohřešky překryla. Tedy ne tak docela, bystrému oku papežského stolce ony necudnosti neunikly, a tak byl karneval po mnohá desetiletí zakázán, aby se mohl vrátit v dnešní velkolepé podobě.

Zhmotnělá krása

Nejkrásnější jsou samozřejmě tradiční masky, z nichž se časem stala spíš archiválie než kostým, v němž si užijete plno legrace. Nejhonosnější róby a malované škrabošky jsou často majetkem města nebo rodinným dědictvím.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Pokrývky hlavy dosahují neuvěřitelných výšek

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Barvy karnevalu se setkávají s historií města.

Podle jejich kulturní hodnoty je s nimi i zacházeno, obvykle je ulicemi doprovází celý tým. Jeden pomáhá upravovat korouhev na hlavě, další se stará, aby neukázněný dav nepošramotil krajkové závoje, a dvorní fotograf to všechno dokumentuje.

Převlečené bytosti se pohybují s ladností plachých laní a s grácií předvádějí osvědčené pózy, které můžete vidět na všech pohlednicích, kalendářích a v časopisech. Tvářit se nemusí, jejich výraz už dávno předtím vytvořil technikou cartapesta některý z benátských mistrů.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Nepřipomíná vám maska vpravo známého Větrníka?

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Strávit celý den v maskách je velice náročné.

Kostýmy jsou často natolik komplikované, že jejich nositelé mají problémy s rychlejším pohybem. Doplňují je boty na vysokém podpatku a rozložité pokrývky hlavy. K tomu si přimyslete pevnou sádrovou škrabošku, postrádající obvykle otvor na ústa, nemožnost jíst a pít a výsledek je jasný – být nositelem masky musí být ohromná čest, jinak si tento očistec nelze vysvětlit.

Nejkrásnější okostýmované bytosti se jednou denně procházejí po pódiu vystavěném na náměstí svatého Marka, kde v loňském roce vznikla renesanční zahrada sestavená ze čtyř tisíc zelených rostlin.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Zlato, perly, peří, boa... nic z toho nesmí chybět

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Krasavice pře městskou věží Campanile

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Nejkrásnější okostýmované bytosti se jednou denně procházejí po pódiu vystavěném na náměstí svatého Marka.

Také letos chystá město pro návštěvníky z celého světa mnohá překvapení. Tradice však převažuje. Uskuteční se volba královny krásy, celý karneval doprovodí i různá divadelní a hudební představení rozesetá po celém městě nebo speciální program pro děti. Ohňostroje a ohnivé show se spouští hned po západu slunce.

V renesančních palácích se konají plesy a tančí i návštěvníci v ulicích a na náměstích. Večer se karneval mění v jeden hurónský bál. Skupina Bavoráků v dirndlech vyřvává lidové odrhovačky, banda kačerů Skrblíků vykřikuje, že Obama je nejlepší, a všichni dohromady tancují podobně jako před šesti sty léty, aniž by jeden tanečník o svém partnerovi tušil, s kým má tu čest.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Páry jsou obvykle dokonale sladěné

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Proslulý kanál Grande.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Dáma v šatech z deštníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám