Hlavní obsah

Výstava nafukovacích hraček přestavuje nestárnoucí svět her pro malé i velké

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Ve zlínské Krajské galerii výtvarných umění probíhá do 21. března neobyčejná dvoj-výstava „200 dm3 dechu“ nafukovacích hraček od Libuše Niklové, které její syn usadil na desítky transparentních nafukovacích buvolů, balónů a kostek. Sám v prostorách zlínského zámku navíc připravil vlastní výstavu obrazů, kreseb, ilustrací a loutek „Petr Nikl: Dialog s maminkou“. Výstava se v dubnu ze Zlína přestěhuje do Prahy.

Článek

Známý "harmonikový" kocour, nafukovací buvol, žirafa a další legendární hračky, které byly před lety k dostání v každém tuzemském hračkářství jsou vystaveny v Krajské galerii výtvarných umění ve Zlíně.

Málokdo ví, že tyto a mnohé další hračky navrhla pro tehdejší podniky Gumotex a Fatra Libuše Niklová (1934 – 1981), ještě méně lidí si její jméno spojuje se známým výtvarným umělcem a divadelníkem Petrem Niklem (1960), členem bývalé skupiny Tvrdohlaví. Tvorba obou je do 21. března k vidění v jejich rodném Zlíně.

Je to poprvé, co je představována tvorba Libuše Niklové v celé šíři. Originalita hraček a úctyhodné množství předčilo běžnou hračkářskou produkci.

Na výstavě je nyní k vidění zhruba stovka vybraných hraček. Petr Nikl navíc expozici vylepšil tím, že hračky usadil na desítky transparentních nafukovacích buvolů, balonů či kostek. Sám v prostorách zlínského zámku připravil ještě další, vlastní výstavu obrazů, kreseb, ilustrací a loutek „Petr Nikl: Dialog s maminkou“, přímo inspirovaných tvorbou maminky.

Od dubna budou obě výstavy v pozměněné podobě přestěhovány do Uměleckoprůmyslového muzea a Památníku národního písemnictví v Praze.

Kurátory výstavy jsou Petr Nikl a Tereza Bruthansová. Jejími pořadateli jsou Arbor vitae societas a Krajská galerie výtvarných umění ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám