Hlavní obsah

Římský karneval vstává po staletích z popela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Letos bude mít Řím stejně jako Benátky nebo Kolín nad Rýnem svůj karneval. Od 6. do 16. února zaplní hlavní město Itálie herci v kostýmech, průvody, dobové kočáry, výstavy i kapely. Tradiční slavnosti se zde konaly naposledy v osmém století.

Foto: Profimedia.cz

Zahajovací slavnostní průvod vyjde 6. února z Lidového náměstí v centru města.

Článek

Program římského karnevalu bude obsahovat na 35 akcí, od slavnostního průvodu, přes představení na koních až po ohňostroj.  Zkušební "nultý ročník" se konal loni poprvé od osmého století, kdy tato tradice skončila. Během několika dní se ho zúčastnilo na 200 000 lidí, řekla mluvčí karnevalu Fabiana Magriová.

Dobové kočáry, výstavy a španělské tance

Letos římský karneval potrvá stejně dlouho jako ostatní v Itálii, například ten v Benátkách nebo v toskánském Viareggiu. Celou akci, která bude stát milión eur (26 miliónů korun), bude financovat radnice za pomoci sponzorů.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Andělská hrad v Římě

Zahajovací slavnostní průvod vyjde 6. února z Lidového náměstí v centru města. Zúčastní se ho figuranti v kostýmech, herci komedie dell'arte, krasojezdci na koních, dobové kočáry a dechová kapela na koních.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Ne všichni klauni jsou tak veselí, jak se zdají.

Bude možné zhlédnout i španělský tanec sarabandu, výstavy, zúčastnit se čtení pro děti v knihovnách, divadelních představení a kostýmovaných hudebních produkcí v galerii Alberta Sordiho.

První latinskoamerický karneval

Na programu jsou i další tématické průvody v různých čtvrtích, mimo jiné první latinskoamerický karneval, který se bude konat 14. února na Benátském náměstí.

Na Lidovém náměstí bude možné seznámit se s lidovými tradicemi, uskuteční se tady řada přestavení na koních nebo velký koncert skladatele Angela Branduardiho, po němž bude následovat závěrečný ohňostroj.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pohled z kupole baziliky Sv. Petra v Římě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám