Hlavní obsah

Kraj zrušil miliónové dotace památkám UNESCO

Právo, Ivan Lidmila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez jednoho miliónu korun se musí letos a příští rok obejít památky UNESCO na Vysočině. Krajští radní v Jihlavě totiž rozhodli, že tolik potřebné peníze na údržbu a investice okolí vzácných památek nedají.

Foto: Právo

Bez miliónového příspěvku kraje se musí obejít i památka UNESCO, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou.

Článek

Už šest let nazpět se mohla města na Vysočině s památkami UNESCO spoléhat na podporu kraje. A nemalou, jelikož každoročně dostávala milión korun. Jenomže pro letošní rok a patrně ani ten příští s krajskou finanční podporou nemohou počítat.

„Od příspěvků kraje na údržbu památek UNESCO se neodvracíme. Ale minimálně letošní a pak asi i příští rok je podle dosavadních prognóz v tomto směru špatný. To kvůli propadu ve vývoji daňových příjmů. Zlepšit se může situace třeba už na konci letošního roku, nebo příští rok. Zatím jsme ale byli nuceni dotace pozastavit. Lze ale předpokládat, že už v roce 2011, zase kraj příspěvky poskytne,“ vysvětluje náměstek hejtmana kraje Vysočina pro oblast financí a grantů Vladimír Novotný (ČSSD).

Města jsou na dotace zvyklá

Kraj Vysočina v uplynulých šesti letech daroval městům na jejichž území leží památky UNESCO, tedy Třebíči, Telči a Žďáru nad Sázavou osmnáct miliónů korun. Města si už na příspěvek kraje zvykla, jenomže i sem dopadla ekonomická krize. Vedení radnic to celkem pochopitelně vadí. Jenomže nic nezmohou.

„Snažíme se s kolegy z vedení radnic ostatních měst udělat nějaké kroky, které by rozhodnutí kraje zvrátily. Jenomže to ale asi nebude mít ten kýžený dopad. K penězům se asi nedostaneme. Vedení kraje ale slibuje, že bude dotaci znovu poskytovat. Tak to snad bude lepší,“ uvedla žďárská místostarosta Dagmar Zvěřinová (ČSSD).

Názor Zvěřinové potvrzuje i její stranický kolega Novotný: „Zatím jsme od starostů dotčených měst neobdrželi žádný protest nebo návrh na jiné řešení. Konečný verdikt má vynést zastupitelstvo kraje desátého listopadu, takže si myslím, že už jsou jakékoliv námitky starostů pasé.“

Miliónové dary Vysočiny městům s památkami UNESCO navíc nespadaly do kategorie dotací. Šlo o dar, o němž rozhodovali zastupitelé podle finanční situace kraje. A ta není v současné době opravdu nijak dobrá. Návrh krajského rozpočtu totiž počítá s propadem půl miliardy korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám