Hlavní obsah

Podzimní Švédsko se pyšní blankytnou oblohou a čarokrásnou přírodou

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko

Podzim je ve Švédsku nejmalebnějším ročním obdobím. Plískanice, lijáky, šedivá obloha, nepříjemný vítr - nic takového v této severské zemi neznají. Příroda se odívá do barevného hávu, na blankytně modré obloze je možno pozorovat hejna ptáků stěhujících se na jih.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Barva Baltického moře se u švédského pobřeží mění z modré v černou.

Článek

Nádhernou scenérii málokde ruší industriální objekty, továrny, kouřící komíny nebo výškové budovy. Švédsko je zemí nekonečných plání a dalekých obzorů, nad nimiž se táhnou mraky.

Ve Skandinávii slunce zapadá dříve než v Česku 

Všeobecné povědomí, že ve Švédsku panuje celoročně Paní zima, není pravdivé. Chladno je zde sice od podzimu do jara, ale i zimy se v posledních letech zmírnily. Takže mrazy už nedosahují -15 stupňů Celsia, nejčastěji jsou okolo minus pěti.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ve Švédsku je nejřídčeji obydlená a zastavěná plocha z celé Evropy.

Navíc mráz není lezavý, jak jej známe z Evropy, je spíše suchý a větrný. To je dáno kvalitou ovzduší i polohou skandinávského poloostrova.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

V každém městě či vesnici na pobřeží nalezneme přístaviště lodí.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Dřevěná stavení natřená na červeno (nebo žluto či zeleno) jsou typická pro vsi a městečka napříč celým Švédskem.

Více než zima je pro Švédsko, Norsko a Finsko typická dlouhotrvající tma. Tma je opravdovou zátěží, negativně ovlivňující psychiku. Například v Laponsku, které leží za polárním kruhem, je polární léto pouze v červenci. To znamená, že celý měsíc slunce nezapadá.

Zima se na severu odmění polární září

V zimě je ale nepřetržitá tma prosvětlována psychadelickými záblesky tvořícími na obloze roztodivné obrazce, takzvanou polární září. Směrem na jih země je sluníčka více. Například v oblasti kolem měst Malmö, Götteborg a Trelleborg mají poměr světla a tmy totožný s naším. 

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Modrá obloha bývá nad Švédskem v každém ročním období, žádná šeď, jak ji známe z Česka.

Během léta a časného podzimu se dá Švédsko procestovat autem jen tak se spacákem a stanem. Pokud se nevydaří počasí, je možno přenocovat v levných youth hostelech, jichž je ve Švédsku hustá síť a dají se snadno vyhledat přes internet.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

V divokých švédských řekách žije množství ryb.

Hostely bývají přestavěny z původních, dvě stě let starých dřevěných škol nebo hospodářských budov. Pokud si dovezete vlastní povlečení, ubytování je doslova za hubičku (noc za sto švédských korun se snídaní, 1SK je asi 2,50 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám