Hlavní obsah

Turisté v Tatrách šetří a zkracují si pobyty

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vysoké Tatry mají za sebou první letní sezónu po zavedení eura na Slovensku. Ředitel Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý ji považuje za úspěšnou, i když turisté po zavedení eura víc šetří a zkracují pobyty.

Foto: archiv, Právo

Štrbské pleso patří v Tatrách k turistickým magnetům.

Článek

V minulosti převládaly týdenní pobyty. „Zaznamenáváme trend, že návštěvníci místo na týden přijíždějí ve středu nebo ve čtvrtek na prodloužené víkendové pobyty,“ uvedl Chudý.

Šetření se projevilo také v tom, že penzióny a priváty byly vytíženy mnohem víc než vícehvězdičkové hotely. „Podobná situace je i ve stravování – turisté vyhledávali spíše stánky rychlého občerstvení nebo nákupy v supermarketech,“ dodal Chudý.

V červenci stihl Vysoké Tatry pokles návštěvníků, ale v srpnu návštěvnost stoupla o deset procent. „Přibližně polovinu návštěvníků tvořili domácí turisté. Následovali hosté z ČR, Polska, Belgie a z Pobaltí,“ konstatoval ředitel.

Návštěvnost poklesla v Tatrách o 24 procent

Dopady eura pocítily Vysoké Tatry především v minulé zimní sezóně. „V té poklesla návštěvnost s ubytováním o 24 procent a v případě jednodenních návštěvníků až o 33 procent,“ řekl šéf sdružení.

Nejvíc ubylo Rusů, Ukrajinců, Poláků a Maďarů. Na Poláky podle něj zapůsobilo euro jako psychologická bariéra. Naopak pozitivně ho vnímají Němci a Rakušané, kteří si Slovensko pochvalují jako nejlevnější zemi eurozóny.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysoké Tatry zasáhl výrazný odliv cizinců

Kvůli finanční krizi a zavedení eura klesl v lednu letošního roku počet zahraničních návštěvníků ve slovenských horách o polovinu. Méně turistů přijíždí...

Výběr článků

Načítám