Hlavní obsah

Veřejnost si může na Karlově mostě prohlédnout probíhající opravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci dnů otevřených dveří si na Karlově mostě budou moct návštěvníci zkontrolovat pokračující opravy. Ve dnech 19. a 26. září budou pro veřejnost otevřená všechna současná staveniště. O akci informoval za společnost SMP CZ Miroslav Prášil. Postupy při rekonstrukci mostu v minulosti ostře kritizovali památkáři.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Každý návštěvník, který si Karlův most následující dvě soboty přijde prohlédnout, dostane od stavitele dárek. A to malý kvádřík z kamene, který kameníci používají na opravu zábradlí mostu.

Článek

Každý návštěvník, který si Karlův most následující dvě soboty přijde prohlédnout, dostane od stavitele dárek. A to malý kvádřík z kamene, který kameníci používají na opravu zábradlí mostu. V oba dny budou staveniště otevřena od 09.00 do 15.00 hodin.

Karlův most je v současné době v péči stavebníků. Rekonstrukce začala v srpnu 2007. Stavebníci pokládají novou izolaci, vyměňují také kameny v zábradlí mostu. Postup prací ostře kritizovala památková inspekce ministerstva kultury, která loni v listopadu konstatovala, že práce na mostě výrazně narušily autenticitu této národní kulturní památky a Praha porušila památkový zákon.

Magistrát nesouhlasí s obviněním památkářů

Magistrát, který opravu zadal, ale s obviněními nesouhlasí. Za podle něj drobná provinění udělil památkový odbor Praze, tedy v podstatě sám sobě, pokutu 54 000 korun.

Karlův most, který je spolu s Pražským hradem zřejmě nejznámější památkou Prahy, nechal postavit Karel IV. Základní kámen k mostním pilířům byl položen 9. července 1357. Stavitelského díla se ujal Karlův dvorní architekt Petr Parléř. Pod jeho vedením byla mezi léty 1373 až 1380 dokončena vstupní věž na staroměstském břehu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám