Hlavní obsah

V Zoo Zlín mají návštěvníci zvířata na dosah ruky

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se ve Zlínském kraji kohokoli zeptáte, kam vyrazit na rodinný výlet, bezpečně mezi tipy zazní: do Zoologické zahrady Zlín v Lešné. Za poslední léta se změnila k nepoznání a každý rok překvapí atraktivní novinkou. Postupně mizí klece a výběhy, místo toho vzniká biopark, kde se pohybují zvířata téměř na dosah ruky.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Lev v zoologické zahradě Zlín

Článek

Letos například průchozí voliérou pro supy a mangusty nebo dětským lanovým centrem v zábavním koutku. V současnosti je nejnavštěvovanější turistickou atrakcí na celé Moravě, v rámci celé republiky se řadí do prestižní první desítky.

Loni ji navštívilo 490 tisíc návštěvníků, čímž podle nedávno zveřejněného žebříčku agentury CzechTourism obhájila předloňskou sedmou příčku. Nechala přitom za sebou takové návštěvnické „tutovky“, jakými jsou Národní galerie nebo Staroměstská radnice v Praze.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Slony africké chová zoo teprve od roku 2003.

Kdo Zoo Zlín v poslední době navštívil, ani se její popularitě nediví. Díky nemalým investicím se proměnila v moderní a pečlivě udržovaný areál: zmizela většina klecí a zastaralé výběhy, místo toho se návštěvníkům nabízí procházka úhledným bioparkem, v němž jsou zvířata takřka na dosah ruky.

Park je navíc rozdělen do zoogeografických oblastí, takže návštěvníci během jediného dne „procestují“ všechny kontinenty. Ve snaze co nejvěrněji napodobit původní domovinu nechávají ošetřovatelé mnohá zvířata společně v jednom výběhu, tak jako v přirozených podmínkách ve volné přírodě.

Projdete všemi kontinenty

Mezi největší lákadla patří nedávno otevřená tropická hala Yucatan – obří skleník plný bujné vegetace, který přibližuje atmosféru tropického deštného lesa a dávnou civilizaci Mayů, nebo atraktivní komplex přírodních expozic Amazonie s průchozí voliérou velkých papoušků ara.

Akční podívanou nabízí expozice lachtanů: vodní nádrží se kromě pětice dospělých zvířat od léta prohání i lachtaní mládě Hugo.

Mírné mrazení v zádech (ovšem s vědomím naprosté bezpečnosti) můžete zažít v africké oblasti s expozicí slonů a výběhem lvů, kde vás od šelem nedělí mříže ani sklo, nýbrž soustava vodních ploch.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Rejdění tučňáků ve vodě je dobře vidět díky proskleným stěnám bazénku.

FOTO: Martina Žáčková, Právo

V australské expozici zase zavítáte mezi klokany a emu. Zejména mezi dětmi si značnou popularitu získala kolonie tučňáků, které je možné sledovat i pod vodou díky proskleným stěnám bazénku.

Ošetřovatelé také nabízejí možnost v předem určených časech sledovat krmení zvířat, někde i s odborným výkladem, který nečekaně rozšíří obzory. Věděli jste například, že lachtani „projí“ ročně asi 350 tisíc korun a patří tedy k „nejdražším“ zvířatům v zoo?

Relaxace v historickém hávu

Jedna část areálu je vyhrazena dětským atrakcím. Zatímco rodiče si chvíli odpočinou u kávy nebo oběda ve stínu stromů na terasách u jezírka, děti si zařádí na nových dřevěných hradech, mohou se i svézt na poníkovi a velbloudovi nebo si zaskákat na trampolíně. Letošní novinka – dětské lanové centrum – se skrývá v lesíku nad průlezkami.

U dětského areálu je stanoviště výletních vláčků. Kdo je unavený pochůzkami, může se nechat vyvézt zpět na kopec k hale Yucatan. V neposlední řadě si na své přijdou milovníci zeleně. Dvě stě let starý park, v němž se zoo rozkládá, patří k nejcennějším na Moravě. V celém areálu zoo se nachází 1140 druhů dřevin a okrasných bylin. Dotváří ho četná jezírka, rybníčky, potůčky či vodotrysky.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Příští rok se mohou návštěvníci těšit na další novinku. Ve svahu nad pavilónem slonů nyní vzniká soustava expozic v rámci projektu Etiopie. Travnatý svah bude obývat skupina vzácných paviánů dželad a vznikne zde mimo jiné nová voliéra pro africké ptáky.

HISTORIE ZOO
Areál byl založen na přelomu let 1804–1805, první exotická zvířata zde byla soustředěna kolem roku 1929 až 1930 jako osobní záliba tehdejšího majitele lukovského panství Josefa Seilerna. Pro veřejnost se Zoo Zlín otevřela roku 1948. Od té doby do letošního května ji navštívilo téměř 14 miliónu lidí. Má rozlohu 52 hektarů a chová 210 druhů zvířat, celkem přes 1100 exemplářů. Jejím zřizovatelem je město Zlín.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Zoo leží necelých pět kilometrů za Zlínem. U areálu jsou čtyři parkoviště, jezdí sem autobusy městské hromadné dopravy. K zoo vede cyklostezka, začínající na nábřeží řeky Dřevnice ve Zlíně. Je vedena po vlastní trase mimo silnice.

Otevírací doba

Od dubna do září 8.30 až 18 hodin, v říjnu 8.30 až 17, v ostatních měsících 8.30 až 16 hodin.

Vstupné

Dospělí 100 Kč, studenti a senioři 90 Kč, děti od 3 do 15 let 80 Kč, děti do 3 let zdarma. Prohlídka s průvodcem pro skupinu maximálně 30 osob stojí bez vstupného tisícikorunu. Za 20 Kč na hodinu si lze půjčit dětský kočárek. V pokladně přijímají platební karty. Zoo neposkytuje zvýhodněné rodinné vstupné.

Kde se najíst

V areálu je pět stylových restaurací, nabízejí lehké občerstvení typu bramboráčků či párků v rohlíku i výběr z několika teplých jídel tradiční české kuchyně. Všechny mají zastřešené venkovní posezení, někde můžete posedět i uvnitř.

Výlety v okolí

Téměř na dohled zoo je zřícenina Lukov. Jde o volně přístupné pozůstatky jednoho z kdysi nejrozsáhlejších moravských hradů. Ve Zlíně si prohlédněte baťovskou funkcionalistickou architekturu, unikátní Obuvnické muzeum nebo třeba expozici věnovanou cestovatelské dvojici Zikmund–Hanzelka v Muzeu jihovýchodní Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám