Hlavní obsah

V Orlických horách se zopakuje historie, dojde k přepadení celnice nacisty

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlické Záhoří

Za hlavním hřebenem Orlických hor leží při hranici s Polskem obec Orlické Záhoří. V sobotu 5. září se tu v prostoru bývalého hraničního přechodu uskuteční rekonstrukce událostí z roku 1938, kdy byl německými jednotkami Freikorps přepaden zdejší celní úřad.

Foto: Jiří Bednář, Právo

První ročník rekonstrukce kunštátského přepadení celnice se uskutečnil v roce 2008.

Článek

„V noci na 19. září 1938 byla na celnici v tehdejším Kunštátu, což je dnes součást Orlického Záhoří, čtyřčlenná stráž. O půl druhé v noci muži zpozorovali stíny směrem od řeky a krátce poté byl po nich vržen ruční granát.

Hlídka začala po patnácti útočnících v obraně střílet a poté, co použili granát, ti ustoupili zpět. V následujících dnech byla celnice napadena ještě dvakrát,“ připomněl přes sedmdesát let staré události Pavel Minář, moderátor akce a vedoucí muzea Pevnost Hanička.

Statečnost českých celníků a posil z jednotek Stráže obrany státu však nebyla nic platná, neboť obránci dostali po podepsání mnichovské dohody rozkaz se stáhnout do vnitrozemí.

Historické jednotky z celého Česka

Na rekonstrukci, která se uskuteční na autentickém místě, dokonce s využitím budovy původní celnice, se bude podílet asi padesátka členů historických jednotek z celé republiky. Část bude v uniformách, část v dobových civilních oblecích. „Chceme ukázat, k čemu tu došlo i dobový život obyvatel v pohraničí. Jednou z postav je například muž tlačící kolo, vezoucí bandasku na mléko. V ní ale pašoval zbraně,“ pokračoval Minář.

Podle organizátorů je akce atraktivní nejen pro návštěvníky hor, ale i pro místní obyvatele. „Je pravdou, že ne všichni si například uvědomují, že na druhé straně hranice nebývalo Polsko, ale Německo. Orlické Záhoří se dnes skládá z pěti dříve převážně německých obcí - Trčkov, Bedřichovka, Kunštát, Jadrná a Černá Voda. V nich před válkou žilo 3 400 obyvatel. Dnes máme dvě stovky stálých obyvatel, většina objektů se využívá k rekreačním účelům,“ doplnil starosta Vojtěch Špinler.

Po skončení ukázky, která začne v sobotu ve 14 hodin, si především malí diváci mohou vyzkoušet jízdu v kolopásovém transportéru.

Kačenčino loučení s létem

S létem se v sobotu rozloučí také Deštné v Orlických horách. Zejména pro děti a jejich rodiče je připravena procházka pohádkovým lesem, který oživí patroni jednotlivých obcí Kačenčiny pohádkové říše.

„Je to už tradiční akce, která má za cíl rozloučit se s letní sezonou v Orlických horách a současně zpropagovat Kačenčinu říši a její jednotlivé obce. Ohnišov tak například zastupují ohnivky, Orlické Záhoří zase pašerák,“ vysvětlila starostka Deštného Alena Křížová.

Děti od jednotlivých patronů získají razítko a po absolvování celé zhruba hodinové trasy budou odměněni drobným dárkem. Během odpoledne pak předá Kačenka, letní ochránkyně Orlických hor, pomyslné žezlo jejich zimnímu vládci Rampušákovi.

„Když se Kačenčino loučení s létem konalo poprvé, přišlo asi dvě stě účastníků. Dnes, pokud bude přát počasí, čekáme až tisícovku,“ dodala starostka.

První zájemci o pohádkovou procházku vyrazí ve 13 hodin, poslední o tři hodiny později. Start je v Deštném - Jedlové u penzionu Kristýna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám