Hlavní obsah

Při skotských hrách na zámku Sychrov budou létat kladiva, kameny i klády

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sychrov

V sobotu 29. srpna vypukne na zámku Sychrov devátý ročník skotských her. Návštěvníci se mohou těšit na typické skotské dudy, kilty, těžko-atletické soutěže, kam patří nejen hod skotským kladivem, ale i kamenem a kládou. Navíc jsou připravené koncerty skotské, irské a bretaňské hudby, taneční vystoupení, výstava veteránů a program pro děti.

Foto: Renáta Pešáková , Právo

Na zámku Sychrov se skotské hry pořádají již devátým rokem.

Článek

Sportovních soutěží se může zúčastnit každý návštěvník festivalu. Připraveny jsou tradiční disciplíny: hod kládou, hod závažím do dálky, hod skotským kladivem, hod kamenem do dálky a farmářský běh.

Chybět nebudou ani ukázky jezdeckého umění starých Keltů, života skotských horalů a historického šermu.

Zahrají také Irish Dew a Rebel Pipers

Na dvou festivalových scénách vystoupí nejlepší interpreti tradiční britské hudby z Čech i Velké Británie. Nejznámější skupina Irish Dew spolu se skupinou Ríra představí irské písničky a balady. Kapela Vintage Wine nabídne směsici irské a keltské hudby s rockovými prvky. 

Naopak tradiční skotskou vojenskou hudbu představí skupina Rebel Pipers, ve složení pěti bubeníků a sedmi dudáků. Pokud neznáte skotskou a irskou ceilidh hudbu, podívejte se na vystoupení Alastair.

Nebudou chybět ani zástupci bretaňské hudby a vystoupí také jedna z nejuznávanějších skotských skupin Malinky.

Foto: Václav Rout, Právo

Hod pětimetrovou kládou o váze až padesát kilogramů je jednou z těžkoatletických disciplín.

Pro milovníky historických automobilů je připravena ve spolupráci s automobilovým muzeem přehlídka britských historických vozidel starších 30 let. Veteráni budou přijíždět na dvůr mezi 9 a 10.30 hodinou, následně bude probíhat divácká soutěž o nejkrásnější vůz.

Na děti čeká loutkové představení a IQ park

Na děti čekají loutková představení, sokolnické ukázky a různé hry a soutěže. Za samostatnou zmínku stojí IQ park, kde si mohou malí i velcí vyzkoušet své dovednosti, zkontrolovat si své smysly a procvičit mozkové závity prostřednictvím rébusů, kvízů a hlavolamů.

Pravidla disciplín skotských her

Hod závažím do výšky

Úkolem soutěžícího je uchopit závaží za držadlo a libovolným způsobem (ale pouze jednou rukou) jej přehodit přes laťku v určené výšce. Vyhrává ten, kdo úspěšně přehodí laťku v nejvyšší výšce. Závaží je ocelový válec opatřený ocelovým držadlem o celkové hmotnosti 24,5 kg.

Vrh kamenem do dálky

Úkolem soutěžícího je uchopit kámen do jedné ruky, ruku s kamenem opřít o rameno a hodit co možná nejdále (stejně jako při klasickém vrhu koulí). Je povolen rozběh, není povolena otočka. Závodník nesmí překročit kládu vyznačující začátek dráhy, v případě překročení je pokus neplatný. Každý soutěžící má tři pokusy, započítává se ten nejdelší. Kámen je přírodní kamenná „koule“ o celkové hmotnosti 18,5 kg.

Hod kládou

Kláda je cca 5-6 m dlouhý, kůry a větví zbavený kmen stromu o celkové hmotnosti cca 40-60 kg. Úkolem soutěžícího je zvednout kládu, uchopit ji oběma rukama za užší konec a opřít si ji o rameno. Závodník se rozeběhne a ve vhodném okamžiku  hodí kládu tak, aby užší konec klády opsal ve vzduchu kruh kolmý k zemi a dopadl směrem od soutěžícího. Počítá se nikoliv dosažená vzdálenost, ale odklon od nakreslené osy – obecně počítáno v „hodinách“.

Hod skotským kladivem

Úkolem soutěžícího je uchopit skotské kladivo za držadlo, otočit se zády k místu, kam bude házet a po roztočení nad hlavou kladivo hodit. Při pokusu se nesmí nohy zvednout, ani nijak pohnout, není povolen rozběh ani otočka. Skotské kladivo je ocelová koule upevněná na dřevěném madle o délce cca 1 m a o celkové hmotnosti 8 kg.

Další informace najdete na stránkách: www.skotskehry.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám