Hlavní obsah

Centrum metropole roztančily světové folklórní soubory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské centrum se proměnilo v místo tance a zpěvu. V úterý začal šestý ročník folklórního festivalu Pražský jarmak 2009, který zahájil indonéský soubor studentů a lektorů z univerzity v Jakartě. Tři desítky uměleckých souborů pocházejí jak z tuzemska, tak ze zahraničí. Diváci tak mohou v ulicích hlavního města přičichnout lidové kultuře z celého světa.

Článek

"Indonésané nedávno vystupovali na folklorním festivalu v Písku, tam se písničku naučili a hned ji zařadil do svého vystoupení," vysvětlil ředitel festivalu Jan Šlajs.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvod se ve středu odpoledne protančil ze Staroměstského náměstí až na Ovocný trh.

Úterní program zahrnoval i folklorní soubory z Izraele, Číny, Gruzie, Ruska a České republiky. Cílem přehlídky je podle pořadatelů seznámit diváky s folklorem z celého světa.

Festival jako ochutnávka světového folkloru

Vystoupení na pódiu ozdobeném vlajkami účastnických států sledovalo téměř zaplněné hlediště. Stovky lidových tanečníků, zpěváků a muzikantů z 33 domácích i zahraničních souborů budou v centru Prahy vystupovat až do neděle 30. srpna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Umění tanečníků aplauduje zaplněné náměstí.

Na festival přijeli tanečníci, zpěváci a hudebníci také z Konga, Kapverdských ostrovů, Kypru, Turecka, Slovinska, Itálie, Kazachstánu a Srbska. Většina z celkem dvaceti vystupujících českých souborů pochází z Prahy. Představí regionální folklor.

Podle předsedy Folklorních sdružení České republiky Zdeňka Pšenici tato organizace v ČR zastřešuje 412 souborů. V Praze a středních Čechách jich je prý zhruba 30, z toho asi dvě třetiny se věnují právě regionálnímu folkloru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dívky poutají nejen tancem, ale i exotickými kostýmy.

U pódia na Ovocném trhu se nachází několik desítek stánků, kde se návštěvníci mohou seznámit s tradičními českými řemesly, jako je tkaní, drátování nebo hrnčířství. Občerstvení se bude zaměřovat na českou kuchyni. Kromě zabijačkových specialit budou moct návštěvníci ochutnat i třeboňského kapra, trdlo nebo bramboráky.

Více informací a program se nachází:

Reklama

Související témata:

Související články

Letní shakespearovské slavnosti obohatí Macbeth

Pražskou nabídku repertoáru Letních shakespearovských slavností rozšíří od dnešního večera slovensko-česká inscenace Shakespearovy tragédie Macbeth, která měla...

Výběr článků

Načítám