Hlavní obsah

Lužnice je ideální řekou pro vodáky - začátečníky

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Čechy jsou turistickým rájem. Kromě vyznavačů pěší turistiky sem vyrážejí i vyznavači turistiky vodní. Mezi nejvyhledávanější řeky tohoto kraje patří i Lužnice. Její velkou předností je to, že po celém splavném úseku nabízí mnoho etap, které je možné na lodi zvládnout.

Článek

Dvoudenní výlet je tak možné začít třeba v sobotu dopoledne ve městě Tábor, cílem pak může být Bechyně s dojezdem v neděli. Start v Táboře je výhodný z více důvodů. Město je snadno přístupné jak vlastní dopravou, tak vlakem i autobusem.

Vodáky Tábor nadchne tím, že nabízí ke sjetí několik bezproblémových jezů, jež zpestří plavbu, a pro ty, kteří se chtějí i trochu projít a užít si kulturu, nabízí kus české historie.

Sobotní start

V sobotu ráno je možné nasednout do lodě na 39,8. říčním kilometru (ř. km). Po projetí Táborem se Lužnice z poklidné řeky změní v rychleji tekoucí vodu, kde se úseky voleje – tedy klidné vody – střídají s peřejemi a s nad hladinu čnícími balvany.

Klidnou jízdu naruší jez na 39. ř. km, který je možné přenášet po zdi propusti, a jez u ústí potoka Tismenice na 38,3. ř. km. Asi po dvou kilometrech od startu se dostaneme k jezu Na papírně, jez je možné zdolat šlajsnou po pravé straně, která je vhodná nejen pro zavřené lodě, ale projedou ji i otevřenky.

Řeka pod šlajsnou je dobrá na nácvik ovladatelnosti lodě. Po sjetí jezu Lužnice nabízí zhruba kilometr klidné jízdy malebnou krajinou, kterou naruší na 36,8. ř. km Benešův mlýn a s ním i další jez.

Jez byl v minulosti volně sjízdný, nyní je ale opraven a pro nedostatek vody je nutné ho přenášet. Po zdolání tohoto úseku voda nabere na rychlosti. Během chvilky tak dojedeme do tábořiště Harrachovka, které je ideální k odpočinku a nabrání nových sil.

Tábořiště je na pravém břehu toku a má pro zájemce připravené jídlo a pití. Po průjezdu Harrachovkou se řeka začne klikatit údolím. Klidnou vodu místy vystřídají peřejky a jezy. Ty jsou většinou sjízdné, je ale dobré je předem prohlédnout, jejich bezpečnost se totiž mění s množstvím vody.

První z nich je Kvěchův mlýn na 34,8. ř. km a doporučuje se ho přenášet vpravo. Následuje sjízdný jez u Matoušovského mlýna na 33,4. ř. km a zbytky jezu u Bredova mlýna na 33,4. ř. km.

Po zdolání jezu u Bredova mlýna řeka nabídne výhled na hrad Příběnice, míjet budeme i v současné době již zaniklý ostrov adamitů, známý tím, že na něj byli vyhnání Janem Žižkou přívrženci adamitů z tábora husitů. Na 27,3. ř. km je jez Bejšovcův mlýn.

Tady je lepší lodě přenést, jez sice má po levé straně šlajsnu, ta ale bývá zavřená, pod jezem pak jsou nebezpečné larseny ( železné traverzy v tělese jezu).

Z Lužničanky do Bechyně

Kousek pod jezem, na 27. ř. km je po levé straně tábořiště Lužničanka. Je to fajn místo k zakempování, jeho výhodou je snadná dostupnost nejen po vodě, ale i po silnici. Na dalším úseku řeky nás čeká spousta jezů.

Na 25,8. ř. km je jez Suchomel, na 24. ř. km jez u Marků a na 22. ř. km jez U Papírny. Dva kilometry pod ním je jez Dobronice, který je možné sjet šlajsnou po levé straně. Kdo si chce od pádlování trochu odpočinout, může se jít podívat na zříceninu gotického hradu Dobronice, který je na pravém břehu Lužnice.

Základní vstupné je 20 korun a prohlídky jsou po předchozí dohodě na místě téměř po celý den. Na 15,6. ř. km Lužnice je tábořiště Lišky, ve kterém je možné v případě potřeby zakempovat. To samé platí i o tábořišti Říhovky na 13,4. ř. km Obě tábořiště jsou snadno dostupná i autem. Na 11,6. ř. km následuje jez Horní mlýn, po jeho zdolání přijde poslední úsek řeky. Na 10,9. ř. km se klene most v Bechyni-Zářečí, kde je i cíl našeho vodáckého putování. Zpět do Tábora se z Bechyně dostaneme autem i prostředky hromadné dopravy.

PŮJČENÍ LODÍ
Ti, kdo nemají vlastní loď, si ji mohou zapůjčit.
Typ lodě1 den (v Kč)2 dny (v Kč)
Kanoe Vydra225180/den
Kanoe Samba300240/den
Kajak Bert225180/den
Doprava lodí na místo se účtuje 7 Kč/km.

Reklama

Výběr článků

Načítám