Hlavní obsah

Krajina nad Berounkou ukrývá plno lákadel pro pěší i cyklisty

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro turisty, kteří vyhledávají méně známá a ještě tolik neokoukaná místa, než jsou návštěvníky obléhané hrady a zámky, bude bezesporu zajímavá procházka dvěma lokalitami Křivoklátska.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ve Zbečně stojí za návštěvu stará roubená chalupa - Hamousův statek.

Článek

První vlakovou zastávkou je Zbečno. V centru obce naproti kostelu sv. Martina stojí stará roubená chalupa, zřejmě obydlí rychtáře, která dokáže návštěvníka přenést o několik století zpátky.

Obytná část je doplněna stodolami a chlévy. Z nich se zaručeně návštěvníkům hlasitě připomene černobílá koza dožadující se alespoň malé svačiny.

Budova se jmenuje Hamousův statek po jednom z hospodářů, který tady v 18. století žil, ovšem historie statku sahá ještě dál. Podle průzkumu roubení by mohla být stavba z druhé poloviny 16. století. U vchodu je renovovaná pec, v níž se dokonce na ukázku peče v hlavní turistické sezóně chleba, takže okolí statku pak i příjemně voní čerstvým pečivem.

Uvnitř domu je několik světnic jednoduše vybavených, k vidění jsou například zděná kamna s kachlovou troubou v kuchyni, světnice výměnkáře, klenuté sklepy a další místnosti s ukázkami dobového náčiní.

Cesta s vyhlídkami

Procházku a oživení znalostí z přírodopisu nabízí druhé místo – naučná stezka U Eremita. Nachází se nedaleko obce Roztoky Branov na jih od hradu Křivoklát a kopíruje část toku Berounky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Informační tabule na naučné stezce U Eremita oživí turistům jejich přírodopisné znalosti.

Dlouhá je asi dva kilometry a vede strmým svahem nad řekou. Místy je stezka trochu nebezpečná nad srázem, což asi nenaláká rodiče s nezvladatelnými dětmi, ale odměnou pro nebojácné a šikovné cestovatele jsou výhledy na Berounku a procházka poklidnou přírodní rezervací, do níž jen zdálky proniká hlahol z kempů u břehu řeky.

Na začátku stezky je informační cedule s vyobrazenými rostlinami, na které turisté cestou natrefí, rostliny jsou pak přímo na trase označeny příslušnými čísly. Během prázdnin si tak mohou školáci procvičit biologii.

Pro náročné cyklisty

Obě zmíněná místa jsou dobře dostupná autobusem. Ten má zastávku jak ve Zbečně, tak na silnici k Branovu, kde staví pár metrů od cestičky vedoucí k naučné stezce. Vlakem se dá dostat do Zbečna, ovšem na druhou stranu řeky, než je náves.

K Eremitově stezce vlak nejede, musí se vystoupit v Roztokách nebo v obci Křivoklát a odtud zhruba 2 až 3 kilometry po cestě na Branov. Pro cyklisty je Křivoklátsko poměrně náročná oblast plná stoupání a sjezdů.

Stezka U Eremita je poblíž cyklotrasy 303, na kole je ovšem nesjízdná. Zbečno není součástí značených cyklistických cest, ale z trasy se odbočí v Křivoklátě vlevo na obec Písky.

Naučná stezka U Eremita
Přístupná celoročně a bezplatně. Po dešti by mohla být kluzká a nebezpečná. Nevhodná pro kočárky a cyklisty.
Hamousův statek
Otevírací doba Červen – denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin Červenec, srpen – denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin Září – sobota, neděle od 9 do 16 hodin Vstupné dospělí: 20 Kč Děti, důchodci, studenti: 10 Kč Rodinné: 50 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám