Hlavní obsah

Zpěvák Jan Kalousek si oblíbil Etiopii, ale rád by se podíval do Antarktidy

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Kalousek je známý především jako zpěvák, podle fotek, které pořídil na svých cestách, by se ale dalo usoudit, že jde o renomovaného fotoreportéra. Novinkám se podařilo nahlédnout do jeho alb, a tak si můžete prohlédnout jeho fotografie z Etiopie, Kuby či Jordánska.

Článek

Jaký typ dovolené máte rád? Trávíte raději čas aktivně nebo jen tak relaxujete?

Rozhodně aktivní. Vydržím sice ležet takzvaně pod palmou, ale jen asi 20 minut. Rád chodím na treky, pokud to místní podmínky umožňují, abych se u toho trochu nebo klidně hodně zapotil. V Praze bydlím v pátém patře bez výtahu, tak mám docela dobrý trénink. Taky vášnivě rád studuji místní kultury. Fascinuje mě historická funkce náboženství a místní rituály. Považuji cestování za největší přínos k poznání nejen světa, ale i sebe samého.

Podle čeho volíte destinace, do nichž se vydáváte?

Jednak podle toho kde už jsem byl, a pak kam bych se rád podíval. To ale neznamená, že na některá místa nejezdím opakovaně.

Na jaké místo se vracíte pravidelně?

Do Kanady a Spojených států jsem jel nesčetněkrát. Opakovaně se vracím i do Afriky, v Keni jsem byl čtyřikrát, v JAR třikrát a v Etiopii asi šestkrát.

Co vás na Africe tolik láká?

Etiopie mi přirostla k srdci pro svou rozmanitost. Jednak geografickou v podobě Siemenských hor odkud tečou přítoky do jezera Tana a z něho pramení Modrý Nil. Navštívil jsem i skalní chrámy vybudované za pomoci andělů Lalibela a portugalský středověký Gonder, pravděpodobné úložiště archy úmluvy v Aksumu.

Na jihu pak rastafariánské Sashemene a divoké kmeny, jež žijí stále na úrovni prvobytně pospolné společnosti, ale jejich muži se pohybují s kalašnikovem přes rameno, které mají skarifikované brandingem (ocejchováné vypáleným znakem pozn. redakce). Kulturní rozmanitost je zde také veliká. Země má, pokud se dobře pamatuji, 85 kmenových struktur a 82 jazyků. Pokud je neumíte, tak se opravdu nedomluvíte. A jazyky nejsou podobné jako čeština a slovenština.

Dlouhá přítomnost ortodoxní křesťanské Koptské církve a islámu, jakožto i animismu nabízí mnoho zajímavostí ke studiu.

Znelíbila se vám naopak nějaká země natolik, že už byste ji nechtěl navštívit?

Ano, Atlantida. Zmizela mrcha, než jsem jí stihnul.

Vyrážíte na vlastní pěst nebo si necháváte zájezd naplánovat cestovní kanceláří?

Zásadně sám. Organizované zájezdy nejsou pro mne. Pokud věnujete přípravě cesty trochu času, tak si ji naplánujete přesně podle svých potřeb. Čas je příliš vzácná komodita, než aby člověk toleroval to, co ho nezajímá.

Před odjezdem si tedy napřed všechno nastudujete, nebo se klidně vydáte do ciziny na blind?

Rozhodně nastuduji. Bílá místa na mapě světa dnes už nenaleznete. Co naopak naleznete je spousta publikací v knihkupectví a informací na internetu, největším fenoménu 20. století.

A vozíte si s sebou rád tematickou knížku? Například Římanku do Říma?

To je jako nosit dříví do lesa. Ano, vozím si knížku, ale většinou ne beletrii. Nic proti Albertu Moraviovi. Většinou si beru nějakou publikaci s encyklopedickými informacemi. Jinak do Říma bych si asi radši vzal Quo Vadis od Henryka Sienkiewicze. To je rozhodně dramatičtější.

Ochutnáváte místní speciality? Kde a co vás nejvíce zaujalo?

Jím všechno a to jak doma, tak na cestách. Strašně mi chutná japonské Sushi Nigiri a Sashimi, které se jí hůlkami. Často je používám i doma. Je to často lepší než jíst příborem, který jsme převzali od Arabů, protože nejsou z kovu a neničí zuby.

V Etiopii jím zásadně pravou rukou. Dávám si injaru, prosnou placku se zeleninou nebo kozím masem, abych zapadl mezi "místňáky". Největší známkou přátelství tady je, když svým připraveným soustem nakrmíte kamaráda. Nepohrdnu ani syrovými brouky v listu v Indii, ale musím říci, že takové stánky s občerstvením nevyhledávám.

Sbíráte nějaké suvenýry z cest, posíláte pohledy domů?

Pohledy neposílám už dávno. Výjimečně jsem jich pár poslal ze svatební cesty. Dříve jsem sbíral mnoho „suvenýrů“. Hlavně řezby a místní oblečení. Mám hodně masek a sošek z Indonésie a Afriky, hedvábné kimono z Japonska, kalhoty z Indie, loď z Turecka a Mauricia.

Nejvíce mne mrzí, že jsem omylem zapomněl kus dřeva z naplaveniny na jedné opuštěné pláži na ostrově Réunion (ostrov v Indickém oceánu pozn. redakce). Byla to pro mne taková přírodní socha a chtěl jsem si ji doma přitlouct na trám, aby mi připomínala hezké chvíle na ostrově. Mám všechny ty věci doma kolem sebe a na co se podívám skrývá příběh, který je jenom můj.

Existuje místo, které jste ještě nenavštívil, ale bezpodmínečně jej chcete někdy vidět?

Antarktida. Málokdo tam byl a je totálně nehostinné, ale přeci tam naleznete život a poměrně vysoké hory. Nemám na to ale v současnosti dost teplé boty.

Snažíte se v cizí zemi poznávat kulturu a komunikovat s místními? Nechal jste se někdy třeba pozvat od někoho domů?

Domů chodím velice často, tak poznáte lidi absolutně nejlépe. Jsou ve svém prostředí a úplně uvolnění. I když nehovoříte jejich jazykem, tak se dá mnoho sdělit mimikou, všude se ale snažím naučit alespoň pár slov.

Mezi nejzajímavější návštěvy patřil domek rodičů našeho řidiče v Bhútánu.Jeho maminka se pořád smála lehkomyslným, rumělkovým betelovým úsměvem (betel je tropická rostlina, jejíž listy slouží společně s dalšími přísadami ke žvýkání - pozn. redakce). Poučné a inspirativní bylo i pozvání na oběd do arabské rodiny páté kolony v Jerichu na západním břehu Jordánu.

V Etiopii vždy trávíme několik nocí pod širákem u našeho kamaráda Lale Uru, náčelníka jednoho hamarského kmene. Lale má dvě ženy a devět dětí. Nejmladší holčička se jmenuje podle mého kamaráda Romana. Moje nejoblíbenější je Dóbi, což v hamarštině znamená déšť.

Minule jsme Laleho vzali s sebou na výlet k řece Omo a slíbili jsem mu, že uvidí letět letadlo. Lale chtěl vždycky vidět letadlo. Tak jsme počkali na občasný spoj, který přemisťuje turisty z Addis Abeby přímo do víru divočiny, a Lale viděl poprvé v životě aeroplán. Jeho výraz byl nepopsatelný, ale máme ho vyfocený.

S kým cestujete? Nebo jezdíte také někdy sám?

Většinou sám nejezdím. Nebaví mne to. Rád se o zážitky dělím.

Co byste při návštěvě evropské metropole nikdy nevynechal? Obrazárnu, bar, golf, park...?

Náměstí. Tam často, kromě vámi zmíněného golfu, naleznete všechno ostatní. Našel bych si vždy, proč je to či ono město zajímavé. V Remeši asi katedrálu Notre Dame, v Pertohradu Ermitáž a v Ostravě určitě Stodolní. Akorát v Praze bych měl asi jako turista na Václaváku pocit, že mě omylem vysadili v Nigerii a že dominantou města je činžovní dům s červenou lucernou.

Vyrazte s Janem Kalouskem na cestu do Etiopie
Oblíbenou destinací Jana Kalouska je Etiopie, a pravidelně se tam vrací. Prošel Simienské hory, naleziště Aksum i do skal vytesané chrámy Lalibela. Rád studuje místní kultury, rituály a náboženství. Etiopie spojuje všechny jeho cestovatelské požadavky.
V Etiopii je osm lokalit zařazených na seznam světového dědictví UNESCO, avšak desetiletí hladu, konfliktů a politické nestability způsobily, že většina turistů mířících do Afriky se Etiopii vyhýbá. Turistika tak představuje pouhá 2,5 procenta etiopského hrubého domácího produktu a vláda by tento stav chtěla změnit. Podle jejího ambiciózního plánu by počet turistů mířících do země měl do roku 2010 stoupnout na milión. Současný počet návštěvníků by se tak zčtyřnásobil. Jeden z problémů, se kterými se Etiopie musí vypořádat, je zachování starobylých památek, aby mohla soupeřit o turisty se zeměmi, jako je Keňa, Tanzanie, či Jihoafrická republika. Současně také zoufale potřebuje více hotelů, lepší komunikace, dokonce i banky v odlehlých městech, kde by si návštěvníci mohli vyměnit své dolary či eura za etiopský birr. Pokud vám však nejde o pohodlí, ale především o zážitky, najdete v Etiopii vše, po čem cestovatel touží. Kmeny zachovávající si ráz prvobytných společenství, archeologické nálezy i křesťanské a muslimské památky. V národních parcích můžete pozorovat divokou přírodu a narazíte i na mnoho zvířat, která už jinde na zemi nežijí. Navíc je etiopská krajina a lidé v ní velice fotogenická, jak potvrzují záběry Jana Kalouska. Zdroj: ČTK

Jan Kalousek doporučuje Etiopii

Etiopie je země s největším počtem míst zapsaných do seznamu světového dědictví UNESCO. Najdete zde osm obdivuhodných přírodních i architektonických památek. Proto se obvyklá top sedmička mimořádně rozšíří o jednoho člena:

1. Národní park Simien

Pozoruhodné přírodní útvary vznikly erozí na etiopské náhorní plošině. Krajina, v níž proti sobě vystupují příkrá skaliska a hluboká údolí dojímá pozorovatele svou divokostí. Nejvyšší vrchol se tyčí 4620 metrů nad mořem a není radno vyrážet se do těchto míst bez zkušeného průvodce. V oblasti žije mnoho zajímavých zvířat, z nichž některá již patří mezi endemity.

2. Skalní chrámy Lalibela

Lalibela je vesnice izolovaná v horách. Podle pověsti se zde král Lalibela snažil vytvořit město srovnatelné s Jeruzalémem. Ve městě je třináct kostelů, najdete zde i tunely, chodby a městské stavby. Hlavní zajímavostí ale je, že vše je vytesáno přímo do skal. Město vznikalo v rozmezí 12. a 13. století.

3. Město Aksum

Starověké město Aksum bylo centrem stejnojmenné mocné říše. Ve 4. století se do Aksumu dostalo křesťanství, které je v Etiopii hlavním náboženstvím dodnes. V období rozvoje křesťanství zde obyvatelé vystavěli obrovské granitové stély (obelisky), symbolizující bohatství a rozkvět království.

4. Národní park Awash

Zatím zcela neprozkoumané území je považováno za kolébku světa. Právě v těchto místech byl objeven pozůstatek kostry Australopitéka, nejbližšího z našich neandrtálských příbuzných. V parku žije množství savců, kteří zde mají díky protékající řece Awash a spoustě menších pramenů ideální podmínky.

Foto: Marcela Kratochvílová, ČTK

Gepardii v keňském přírodním Safari parku

5. Údolí Omo

V údolí byly nalezeny četné zkameněliny, mezi nimi i kosterní pozůstatky předků člověka. Nedaleko naleziště se leskne hladina jezera Turkana. V oblasti údolí Omo se setkáte s mnohými domorodými kmeny, které žijí ještě tradičněji, než kmeny ve zbytku Etiopie.

6. Fasil Ghebbi a Gondar

Panovník Fasilid si během 16. a 17. století nechal vystavět opevněné město Fasil Ghebbi obehnané vysokými hradbami. Vznikla pevnost, v níž najdete krom paláců i kostely, kláštery a světské obytné stavby. Oblast je nazývána Gondar.

7. Muslimský svět Harar Jugol

Harar Jugol je patrně čtvrtým největším muslimským městem. Nachází si zde na 80 mešit a dalších muslimských staveb. Město se nachází na náhorní plošině obklopené pouští a savanami a je obehnáno zdí, jíž vytvořili muslimové v průběhu 13. až 16. století.

8. NalezištěTiya

Další z rozsáhlých etiopských archeologických nalezišť se nachází v oblasti Soddo. Největší zajímavostí jsou zde jistě gigantické stély zdobené četnými ornamenty. Většina z nich však dosud nebyla rozluštěna a dosud čeká na svého „Bedřicha Hrozného“.

Foto: Profimedia.cz

Naleziště Tyia

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám