Hlavní obsah

Josef Carda jezdí s rodinou do Řecka a sní o plavbě holandskými kanály

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josef Carda je milovníkem klasické rodinné dovolené. Rád relaxuje u moře ve společnosti svých blízkých, šnorchluje a učí se divadelní texty. Novinkám prozradil, že jeho vysněnou dovolenou je plavba po holandských kanálech. Máte-li podobné sny, nechte se inspirovat Cardovými radami.

Článek

Na jaké místo jezdíte nejraději a nejčastěji?

Dokud manželka pracovala jako učitelka a měli jsme malého syna, bylo vše ovlivněno tím, takže jsme jezdili hlavně o letních prázdninách. Naší oblíbenou destinací bylo především Řecko. Teď, když už žena nepracuje a syn vyrostl, můžeme jezdit i mimo sezónu, což mi velice vyhovuje. Vždy si předem určíme termín a někam vyrazíme. Na podzim je naším oblíbeným místem  Djerba a na jaře jsme byli v Egyptě.

Nějaká vzdálenější exotika vás neláká?

Ono je to vše hodně ovlivněno tím, že manželka nerada létá. Na Djerbu trvá let dvě hodiny, ale do Egypta už čtyři a to jsem ji musel hodně přemlouvat. Nakonec se jí ale zájezd líbil. Samozřejmě nám všichni známí doporučují vzdálenější destinace, my se ale rozhodujeme i podle délky letu.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Miluje řeckou kuchyni, víno i ouzo.

:.Miluje řeckou kuchyni, víno i ouzo.

FOTO: Barbora Vaníčková, Novinky

Dáváte tedy přednost klasickým pobytovým zájezdům nebo vyrážíte na výlety?

Když jedeme někam na týden, nemá ani význam vydávat se na dvoudenní výlet. Učím se tedy většinou texty, odpočívám a užívám si ten klasický relax u moře. Na delší dovolené ale poznávám okolí rád. Například na Kypru se nám velice líbilo, tam je škoda válet se jenom u moře. Nejlepší je půjčit si auto a pořádně projet celý ostrov. Musím ale přiznat, že jsem se zalekl tamějšího ježdění vlevo, takže jsme na výlety raději jezdili autokarem.

Vadilo vám něco?

Tím, jak je Kypr proanglický, tvářily se tamější hotely hogo fogo, takže na večeři se muselo div ne ve smokingu. To mi trochu vadilo, ale krása země to naprosto převáží.

Kdybychom se vrátili k Řecku, kde se vám nejvíce líbilo?

Určitě na Rhodosu, stále se chystáme na Krétu, ale zatím nám to nevyšlo. Do Řecka jsme jezdili hodně často, snad každý rok, když byl syn ještě školou povinný. Je to opravdu nádhera.

Rád si užívá klasickou relaxační dovolenou u moře.FOTO: Archiv Josefa Cardy

Co na vás v Řecku nejvíce působí?

Hlavně lidé. Mně se například stalo, že jsem nechal peněženku v lehátku na pláži a někdo mi ji donesl na recepci. To na mě udělalo dojem. Řekové jsou velice přátelští, milují děti a když jsme měli s sebou malého blonďatého syna, snesli by mu modré z nebe. Co se týče pohostinství si opravdu nemohu stěžovat. Teď už jsem tam dlouho nebyl a mám docela absťák.

Co řecké jídlo?

V Řecku nemá vůbec význam platit si all inclusive. Nejlepší je dojít si v hotelu na snídani a pak vyrazit do klasických hospůdek a ochutnávat tradiční kuchyni. Jídlo je všude vynikající.

A víno?

Víno ani ne, ale strašně mi chutnala ta jejich anýzovka - ouzo. Připomíná mi francouzský pernod.  Z vína je určitě nejlepší retsina, té se ale nesmí vypít moc.

Vozíte si s sebou knížku?

Samozřejmě si vozím texty, které se musím učit. A rád si přečtu i knížku, hlavně angloamerické romány a detektivky.

:.Dřívější návštěvy Řecka teď nahradil Tunis.

FOTO: Archiv Josefa Cardy

Mluvíte hlavně o dovolených s rodinou, cestoval jste někdy jako samotář?

To nikdy a asi by mě to ani nebavilo. Myslím si, že už cestou tam bych se v letadle nudil. Chyběla by mi společnost.

Cestujete ještě někdy s krosnou?

Už moc ne, ale máme takové pánské zájezdy, kdy jezdíme na loď do Chorvatska. Musím říct, že na mě udělalo strašný dojem tamní moře. Člověk jezdí bůhvíkde, ale chorvatské moře je skutečně čisté a nemá chybu.

Nevadí vám, že Chorvatsko je už pomalu českou kolonií?

Je pravda, že Čechů a turistů vůbec je v Chorvatsku spousta. Na lodi je to ale jiné, celý den si můžete užívat na moři a když máte chuť přirazíte ke břehu. My jsme projížděli oblast v okolí Šibeniku, která je nádherná, navíc v období, kdy tam moc lidí nebylo, a musím říct, že jsem si tu dovolenou opravdu užil.

Na pevnině se raději orientujete podle mapy nebo jen tak bloumáte po ulicích?

Tak napůl, když někam jedeme a chceme vidět nějaké místo, o kterém jsme snili, tak si to samozřejmě najdeme na mapě. Pak přichází ta část, kdy se ptáte a ukazujete. Rád si to tedy najdu, ale skutečnost je většinou jiná.

A co vzpomínky na dovolenou?

Koupil jsem si kameru, všichni mi říkali, že mi bude k ničemu a měli pravdu, když bych ji potřeboval, obvykle ji zapomenu. Hodně ale fotíme. Staré fotky máme roztříděny v albech a teď mi naprosto vyhovuje uspořádání v počítači, ze kterého si vytáhnu vše, co potřebuji.

Nakupujete suvenýry?

Já si odevšud vozím šutry. Dáváme je do květináčů, nebo, když už je pěkný, může stát někde jako solitér. Škoda, že ty, co se mi líbí, většinou nejdou tahat. Ono je to taky prý trestné.

Ideální dovolenou Josefa Cardy můžete zažít i vy

Půjčit si v Holandsku loď není skutečně žádný problém. Objednat ji můžete klidně po internetu. Základním kritériem je počet pasažérů, vybírat můžete lodě pro 2 až 12 osob. Cena záleží na tom, jak luxusní plavidlo zvolíte a především na sezóně. Co týden, to jiná cena a rozdíly mohou znamenat tisíce navíc. V průměru můžete počítat s tím, že cena za standardní loď pro čtyři až osm osob na začátku sezóny se pohybuje v rozmezí 20 až 30 tisíc korun.

:.Loď se naučíte řídit prakticky za provozu.

FOTO: Archiv firmy acces.cz/bidlo/frisko

Když už jste na lodi, čeká vás zmíněný kurs, je poměrně rychlý a podle Holanďanů dostatečný. Co nepochopíte během kurzu, pochytíte a odkoukáte cestou. Důležité je vědět, co znamenají světelné signály na semaforech u mostů a plavebních komor.

  • jedna červená - zákaz vplutí
  • červená se zelenou - mostař o vás ví a za chvíli vás pustí
  • zelená – můžete plout
  • dvě červené - mostař nefunguje

Vybaveni lodí a instrukcemi se konečně vydejte poznávat okolí. Co by neměl návštěvník Holandska vynechat? Josef Carda vzpomíná: „My už jsme v Holandsku byli s Tele Tele. Navštívili jsme muzeum Jana Amose Komenského, nějaké místo, kde vyrábějí tradiční sýry, muzeum miniatur. Všude se ale točilo, takže jsem moc volného času neměl a nemohl jsem si jít, kam chci. Holandsko na mě ale udělalo veliký dojem.“

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Svérázná architektura Amsterdamu

Svérázná architektura Amsterdamu

FOTO: Tomáš Holý, Novinky

Na místo, kde odpočívá náš učitel národů, se dostanete rovněž lodí. V Naardenu najdete Muzeum Jana Amose Komenského, které ale poslední dobou zápasí s finančními problémy, je tedy lepší informovat se o otevírací době předem. Navštívit můžete i Valonskou kapli, kde je umístěn Komenského hrob. Místo má symbolicky pronajaté Česká republika, aby mohla pečovat o jednoho ze svých velikánů.

Je-li pro vás navštěvování ostatků příliš chmurnou záležitostí, vydejte se na druhou stranu. V Haagu objevíte městečko miniatur Madurodam, v němž se skrývá typická nizozemská krajina a architektura v měřítku 1:25. Všechny zmenšeniny jsou dokonale technicky provedené, nechybí doprava po kanálech, železnici ani letiště. Vše se pohybuje, vlaky jezdí a mosty se zvedají.

Květinový park Kaukenhof se rozkládá na 32 hektarech nedaleko vesnice Lisse.

FOTO: Archiv firmy keukenhof.com

K dokonalému zážitku z Holandska vám ale stále chybí návštěva největšího květinového parku v Evropě. Kaukenhof se rozkládá na 32 hektarech nedaleko vesnice Lisse, každoročně zde na jaře rozkvétá šest až sedm miliónů cibulovitých květin, zejména tulipánů, narcisů a hyacintů.

Unikátní a nezapomenutelné je květinové korzo. Alegorické vozy ozdobené tisícovkami řezaných květin míří z Noordwijku do Haarleemu. Voňavý průvod květinových zvířat, figurek a staveb vykonává tuto pouť pouze jeden den v roce, letos vyrazí 25. dubna.

Voňavější zoologickou byste jinde nenašli.FOTO: Archiv firmy bloemencorso.info

Minout byste samozřejmě neměli ani větrné mlýny v Kinderdijku, území nedaleko Amsterodamu je celé zavodněné a v bezprostřední blízkosti zde klape hned 19 mlýnů. S dřeváky na nohách a sýrem v ústech je ale čas vrátit se do Amsterodamu. V hlavním městě si neopomeňte prohlédnout  Rembrandtovu Noční hlídku, Holanďany nejvíce ceněný a celou druhou světovou válku přísně střežený obraz.

Multikulturní město se zvýšenou frekvencí jízdních kol a barů předchází pověst uvolněných mravů a nepopsatelnosti. Josef Carda jej popisuje následovně: „Už jenom když nalítáváte nad Amsterodam, je to, jako byste se přibližovali k nějakému impresionistickému obrazu z malých čtverečků. To je nádhera, jak využívají každý kousek půdy, všude jsou domky nebo zahrádky. Tam bych se opravdu moc chtěl ještě jednou podívat.“ Nechte si poradit a podívejte se i vy. Šťastnou cestu.

Josef Carda doporučuje Holandsko

Pokud by se vaše vysněná dovolená měla odehrát v Holandsku, stejně jako dovolená Josefa Cardy, nezapomeňte na následující top sedmičku:

Pokud by se vaše vysněná dovolená měla odehrát v Holandsku, stejně jako dovolená Josefa Cardy, nezapomeňte na následující top sedmičku:

1. Květinové korzo v Noordwijku

Průvod alegorických vozů, které zdobí řezané květiny, vyráží na cestu 25. dubna. Cílovou stanicí je městečko Haarleem.

Nevěřili byste, co všechno Holanďani z květin vytvoří.

FOTO: Archiv firmy bloemencorso.info

2. Den královny

Nikdo neslaví narozeniny královny tak jako Holanďané. Celá země se 30. dubna převlékne do oranžové a lidé v ulicích vzdávají čest své panovnici. Ta má sice narozeniny v lednu, ale zachovala tradici oslav v den narození své matky.

Foto: Profimedia.cz

Problém s "Oranjes" je již vyřešen. Ze šampionátu vypadli.

Země se převléká v královnin den.

FOTO: Profimedia

3. Sýrový trh

V městěčku Alkmaar odstartoval během prvního dubnového víkendu tradiční sýrový trh, který potrvá až do 4. září. Kromě toho, že si zde pochutnáte, je každé páteční dopoledne věnováno turistům. Místní v různých jazycích vysvětlují, jak tradice vznikla a aby byly obohaceny všechny smysly, zní městem zvonkohra.

Milovníci sýra zaplesají.

FOTO: Archiv cheesemarket.nl

4. Květinové lány v Kaukenhofu

Návštěva Holandaka by nebyla tím pravým bez prohlídky květinového parku v Kaukenhofu. Hyacinty, narcisy a tulipány v neobvyklém množství nadchnou nejen příznivce květin, ale i fotografy. Park je otevřen do 21. května.

Každoročně zde rozkvétá šest až sedm miliónů cibulovitých rostlin.

FOTO: Archiv firmy keukenhof.com

5. Větrné mlýny

Mlýn bude asi první stavba, která vám v souvislosti s Holandskem vytane na mysl. Dokonce i mlýny mají svůj den, je to 9. května, kdy se přibližně 700 mlýnů otevře veřejnosti. Spoustu z nich ale můžete navštívit po celý rok. Sázkou na jistotu je skanzen Zaanse Schans.

Nizozemská romantika

FOTO: archiv Kariéry

6. Rembrandtova Noční hlídka

Nejproslulejší Rembrandtovo dílo je umístěno v Rijksmuseu v Amsterdamu. Obraz znázorňující vojenskou posádku byl pečlivě chráněn celou druhou světovou válku a stal se symbolem národní hrdosti. V neposlední řadě je ale také dokonalým uměleckým počinem.

Rembrandtův autoportrét z konce padesátých let 17. století.

FOTO: Foto Albertina

7. Madurodam - malé Nizozemí

Městečko miniatur je jistě dostatečnou atrakcí nejen pro děti. Holandsko se zde představuje ve zmenšenině 1:25. Jako obři se zde budete pohybovat mezi domky s typickou architekturou, kanály, mosty a železnicemi. A aby toho všeho nebylo dost, jsou dopravní prostředky v tomto miniměstě pohyblivé.

Město miniatur.

FOTO: Archiv amsterdamcitytours.com,

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám