Hlavní obsah

Zdolejte šumavské kopce na sněžnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽELEZNÁ RUDA

Stále větší oblibu si v poslední době mezi zimními turisty na Šumavě získává chůze na sněžnicích. Například na Železnorudsku mají k dispozici nejméně tři vyznačené okruhy a sněžnice si mohou půjčit v půjčovně zimního vybavení, řekl Václav Šebelík z informačního centra v Železné Rudě.

Článek

Výlety na sněžnicích podle něj využívají často turisté, kteří jsou v létě zvyklí chodit po Šumavě pěšky, ale v zimě nejezdí na běžkách. Ke zpestření delších pobytů je využívají i lyžaři, kteří jinak tráví týden na sjezdovkách.

"Je to úplně něco jiného, jiný zážitek procházet se čerstvě napadaným sněhem. Někdo rád chodí lesem, někdo využívá vyznačené okruhy, aby se lépe orientoval," řekl Šebelík. V nejbližším okolí Železné Rudy nemusí mít turisté obavy, že by přešli do nejvíce chráněných zón národního parku.

:. Sněžnice jsou lehké, skladné a finančně dostupnější než například lyže. foto: ČTK/Eret Petr

Podle Petra Filipa, který sněžnice v Železné Rudě půjčuje, není třeba nijak velkého umění. "Po půl hodině hodině chůze na louce je každý zvládne," tvrdí. V okolí Železné Rudy mohou turisté na sněžnicích zamířit například na asi desetikilometrový značený okruh na Čertovo jezero a na další dvě kratší trasy.

"Na Čertovo jezero je cesta náročnější a má větší převýšení, ale sněžnice se dají přesně podle potřeby upravit a nastavit, takže člověk s nimi jde do svahu jako do schodů," popsal Filip. Při chůzi pomáhají také hůlky.

Zatím se prý sněžnice nerozšířily natolik, že by přijížděly davy lidí trávit na nich celý týden, jejich obliba ale v posledních třech či čtyřech letech výrazně roste. "Stane se, že se sejde parta deseti lidí, ve dne jezdí na sjezdovce a za tmy se vydají na procházku na sněžnicích. Chůze po Šumavě po jiskřivém prašanu za svitu měsíce a hvězd - to je opravdu skvělý zážitek," dodal Filip.

Výrobci také nabízejí různé varianty sněžnic

Už dávno neplatí, že sněžnice je jen ohýbané dřevo s výpletem. I když i takové se dají sehnat, populární jsou novodobé sněžnice z moderních odlehčených materiálů různých tvarů podle způsobu použití. Výrobci také nabízejí varianty sněžnic pro rekreační chůzi, horskou turistiku nebo pro běh. Hlavní výhodou sněžnic je pohyb v terénu i ve vysokém sněhu. K dostání jsou v různých cenových relacích. Pořízení vyjde levněji než nákup lyžařské výbavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám