Hlavní obsah

Mezi exotické lyžařské destinace patří Bulharsko a Rumunsko

Právo, HOL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunský „Špindl“ - Sinaia je lyžařským potomkem diktátora Chaucesca. Kdysi prominentní resort je dnes široce „rozkročený“ mezi socialismem a kapitalismem. V Sinaji najdete tovární haly, paneláková sídliště i rádoby vyšňořené hotely, před nimiž parkují auta nejrenomovanějších značek.

Článek

Na svahy dopravuje lyžaře stará kabinová lanovka s převýšením okolo 1200 metrů, v jejíchž horních partiích jsou kromě sjezdovek i četné freeridové možnosti. Souběžně s touto lanovkou vede ještě jedna, zcela moderní – má jiného provozovatele a kupují se na ní jiné jízdenky. V okolí Sinaje jsou střediska Predeal, Azuga (se sjezdovkou FIS) a Busteni.

Pro večerní „barové“ výlety je v Sinaji nespočet možností, zdá se však, že původního jejich ducha stále více vytěsňuje komerce a mezinárodní pop-music. Za čím se do Rumunska určitě vyplatí jet není ani tak konvenční lyžování jako freeridové možnosti a heliskiing. V pohoří Fagaraš loni vznikl zcela nový heliski resort pod vedením Češky Veroniky Němcové.

Bulharské Bansko je známé i u nás

Bansko coby lyžařská značka už zlidověla i v Česku. Tohle historické město leží u paty náhle se vztyčujícího pohoří Pirin.

Na troskách někdejšího socialistického areálu s jednou funkční lanovkou a asi dvěma vleky vznikl v posledních letech moderní lyžařský areál, kterému nechybí vůbec nic ze současných technologií: systém umělého zasněžování, úprava tratí nejmodernějšími stroji, bezkontaktní odbavovací systém.

Tradiční bulharská pohostinnost

V Bansku je dnes k dispozici okolo 70 kilometrů tratí v úchvatné krajině, širokých, dlouhých a s pestrým profilem, pohoří Pirinu nabízí ale i možnosti jízdy ve volném terénu a řídkých lesích. Tím hlavním, co Bansko nabízí navíc oproti Alpám, je ale unikátní kulturní prostředí a tradiční pohostinnost.

Přestože původní Bansko už na první pohled přehlušily velké hotelové stavby a ubytovací kapacita se znásobila, v centru s historickými domy jsou skryty stylové vinárny a sklípky, které dýchají družnou atmosférou, voní krajovými specialitami a stále ještě nedráždí vysokými cenami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám