Hlavní obsah

OBRAZEM: Skutečná tvář španělské Mallorky

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mallorca je nejpopulárnějším ostrovem turistických zájezdů do Španělska. Pro mnoho lidí je synonymem trojkombinace: obrovské hotelové komplexy, slunce a moře. Jak ale vlastně vypadá skutečná tvář největšího Baleárských ostrovů?

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Mallorca nejsou jen pláže a slunce.

Článek

Pokud se vypravíte na Mallorcu, vezměte si sebou raději německo-český slovník. Místní obyvatelé se totiž přizpůsobili náporu německých turistů. Všechny nápisy jsou v němčině a když vás někdo osloví, pak jedině německy. Promluvte na někoho španělsky a uvidíte jakou bude mít radost.

Milovníci klasické španělské kultury by měli navštívit středozemí ostrova, kde poznají typický venkovský život. V městečku Sinaeu probíhají každý týden trhy, kde si vybere snad každý. Široký výběr od kožených výrobků (peněženek i kabelek), potravin (převažují uzené sýry a maso), různé květiny, proutěné výrobky a koupit si zde můžete i oslíka, psa nebo andulku.

:. Turisty lákají nejen hotelové komplexy ale i malé obchůdky. foto: Novinky/Lucie Poštolková

:. Krajina na Mallorce je doslova posetá větrnými mlýny.foto: Novinky/Lucie Poštolková

:. Trh ve městě Sineufoto: Novinky/Lucie Poštolková

:. Stánek s uzeninami ve městě Sineufoto: Novinky/Lucie Poštolková

:. Autobusové nádraží v Palma de Mallorcafoto: Novinky/Lucie Poštolková

Kdo nebyl v hlavním městě Palma de Mallorca, jako by ani na Mallorce nebyl. Do metropole pořádají cestovní kanceláře fakultativní výlety i s průvodcem. Pokud však dáváte přednost volnějšímu tempu s mapou v ruce, do města se dostanete i hromadnou dopravou.

Potíž je jen v tom, že autobusy bývají přeplněné, zvláště během sezóny. Navíc někteří řidiči neberou víc cestujících než je počet míst k sezení. Na zastávkách proto bývá tlačenice a je důležité dávat si pozor na místní kapsáře, kteří využívají nepozornosti turistů.

Kromě mnoha obchodů nabízí hlavní město také spousty architektonických památek. Staré centrum se nachází hlavně v okolí katedrály La Sineu, kde stojí vstup čtyři eura. Nebo se můžete vydat na gotickou pevnost Belvere, ke které jezdí vláček z centra. Pěšky je to totiž poměrně daleko.

:. Katedrála La Seu v Palma de Mallorcafoto: Novinky/Lucie Poštolková

:. Dopravu v Palmě zajišťují převážně mopedy.foto: Novinky/Lucie Poštolková

:. Španěl hrající klasické španělské melodiefoto: Novinky/Lucie Poštolková

:. Demonstrující Španělé před parlamentem v Palmě de Mallorcafoto: Novinky/Lucie Poštolková

Ke španělské kultuře neodmyslitelně patří klasická hra na kytaru, na kterou narazíte i u katedrály La Seu. Lze tady spatřit hudebníky, kteří jen tak pro potěšení drnkají klasické melodie. Druhou tvář španělského temperamentu můžete při troše štěstí vidět před parlamentem, místě demonstrací.

:. Vyhlídka na mysu Formentorfoto: Novinky/Lucie Poštolková

Jedním z výletů, které nabízí cestovní kanceláře, je vyhlídka na mys Formentor na severovýchodě ostrova. Na své si přijdou milovníci adrenalinových výšek. Ale pokud vám počasí nebude přát - bude opar nebo zataženo, o panoramatické vyhlídky přijdete.

:. Pohled dolů na moře z mysu Formentorfoto: Novinky/Lucie Poštolková

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám