Hlavní obsah

Češi si z cest vozí průjmy, žloutenky, malárie i tropické horečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští cestovatelé a turisté si vedle suvenýrů a krásných zážitků ze zahraničí občas přivezou také infekční nemoci. Na Klinice infekčních, tropických a parazitárních nemocí Fakultní nemocnice Na Bulovce tak pravidelně řeší cestovní průjmy a žloutenky, ale také malárie, tropické horečky a exotická onemocnění vnitřních orgánů a kůže. Uvedla to primářka kliniky Hana Roháčová.

Článek

Letos leží na klinice hodně lidí se žloutenkami, na rozdíl od loňska ale zdaleka nejde jen o cestovatele. Z půlky jde o lidi, kteří doplatili na epidemii hepatitidy A, která letos vypukla zejména mezi injekčními uživateli drog v Praze a ve středních Čechách.

Podle Roháčové v současnosti lékaři na klinice pečují o 30 pacientů s "áčkem". Od počátku letošního roku hygienici v celém Česku zaznamenali celkem 220 případů hepatitidy typu A, ve stejnému období loňského roku napočítali 58 případů.

Každoročně se v Česku s malárií léčí kolem 25 lidí

"Malárií letos byla už celá řada," řekla Roháčová. Každoročně se v Česku s malárií léčí kolem 25 lidí. Loni to bylo 27. Proti malárii se nedá očkovat, ale ordinují se léky antimalarika. Je jich několik druhů a ne pro každého se hodí stejné. Spolu s lékařem je třeba před cestou vybrat vždy ty nejvhodnější.

Lékaři Na Bulovce řeší ročně také desítky případů tropické horečky dengue. "Je to velmi rozšířené onemocnění v celé zeměpisné šířce subtropů a tropů," řekla Roháčová. Rizikové jsou oblasti močálů v období dešťů. Nemoc přenášejí komáři. Češi si tropickou horečku dengue vozí například ze Střední a Jižní Ameriky, afrických zemí a z jihovýchodní Asie. "Nedávno byla epidemie těžké formy této horečky v Brazílii," dodala Roháčová.

Horečka dengue se projevuje podobně jako chřipka, může ale přerůst i v krvácení do kůže a vnitřních orgánů a skončit i smrtí. Na tuto tropickou horečku ale zatím v Česku podle primářky nikdo nezemřel.

Nejčastěji si lidé vozí z cest průjmy

K exotickým nemocem patří také takzvaná leishamitóza. Tato nemoc ohrožuje vnitřní orgány a kůži, lidé si ji vozí z Jižní Ameriky. Jeden člověk byl loni hospitalizován také se schistomatózou, kterou způsobují motolice ve znečištěných a stojatých vodách například v Africe.

Jistě nejrozšířenější nemocí, kterou si lidé vozí z cest, jsou ale průjmy. Nebývají nijak těžké pro zdravého člověka. Mohou být ale nepříjemné. Lidé si průjem přivodí třeba konzumací neumytého ovoce nebo vypitím čerstvého džusu s ledem. Podle místa nákazy se lidově cestovní průjmy nazývají například "faraónovou pomstou", pokud lidé přijedou z Egypta, nebo "aztéckou pomstou", když se nakazí v Jižní Americe.

Infekční klinika Na Bulovce má 170 lůžek. Klinika i centrum pro vysoce nebezpečné choroby ročně hospitalizují přes 4000 pacientů. Více než 30 000 pacientů ošetřila klinika ambulantně. Co se týká nemocí dovezených z exotických zemí, Bulovka řeší téměř všechny, které si lidé do ČR dovezou, tedy několik stovek ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám