Hlavní obsah

Češi jsou na Slovensku stále nejčastějšími turisty

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Čeští turisté jsou stále nejpočetnější skupinou zahraničních turistů, kteří navštěvují Slovensko. Jak Právu potvrdilo slovenské ministerstvo hospodářství, v roce 2007 přijelo na Slovensko na turistický pobyt téměř půl miliónu českých občanů. Přijíždějí především v letní turistické sezóně a vyhledávají nejen hory na severu země, ale také Bratislavu a termální lázně.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Turisty lákají na Slovensku hlavně Tatry a také termální lázně na jihu země.

Článek

Většina Čechů navíc přijíždí na Slovensko individuálně a nevyužívá služeb cestovních kanceláří. Výhodou je snadná komunikace s tamními a také to, že lidé se stále vracejí na "osvědčená" místa.

Jak potvrdila Slovenská agentura pro cestovní ruch, po Češích přijíždějí na Slovensko především Poláci, Němci, Rakušané, Maďaři, Britové, Rusové a Holanďané.

I když na prvních dvou místech figurují Češi a Poláci, v průměru nejdelší dobu stráví na Slovensku Němci. Přijíždějí především v letní turistické sezóně a cestují raději v organizovaných skupinách. Orientují se na přírodní parky, dřevěné kostelíky na severovýchodě země, na Bojnice a Bratislavu.

Roste také zájem o lázeňské pobyty v Piešťanech a Trenčianských Teplicích.

Rusové a Maďaři lyžují

Pro ruskou a maďarskou klientelu je dominantní lyžařský pobyt v zimních měsících. Hoteliéři a majitelé restaurací si pochvalují především tzv. zlatý týden, kdy Rusové slaví Nový rok a pravoslavní Vánoce.

Rusové patří k nejsolventnějším návštěvníkům Vysokých Tater.

Turisté z Nizozemska přijíždějí tradičně s karavany a vyhledávají autocampingy v horském prostředí, při vodních plochách, ale také u méně turisticky významných lokalit. Mají v oblibě pobyty na 4 až 5 dní, ale nejednou stráví na Slovensku i měsíc.

Navštěvují přírodní zajímavosti, kulturní a historické památky, ale také folklorní a řemeslnické akce.

Turistice má pomáhat euro

Podle ministerstva hospodářství zavedení jednotné evropské měny eura od 1. ledna 2009 usnadní činnosti v oblasti cestovního ruchu. „Turisté z eurozóny nebudou mít starosti s výměnou peněz, odstraní se kurzovní riziko ve vztahu k ostatním měnám, euro umožní rychlejší a levnější platby,“ řekl státní tajemník ministerstva hospodářství Ivan Rybárik.

Ministerstvo hospodářství potvrdilo zvyšující se zájem turistů o welness zařízení a aquparky. Turisté mají stále větší zájem také o golf a různé adrenalinové sporty.

Podle sociálního statusu převládá mezi zahraničními návštěvníky Slovenska nižší střední třída (31,78%), následuje vyšší střední třída (26,16%) a vyšší třída (15,51%). Nejnavštěvovanějšími místy jsou Bratislava, Vysoké Tatry, Piešťany a severní Pováží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám