Hlavní obsah

V Řecku najdete nádherné pláže i antické památky

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko je zemí, která je při výběru dovolené sázkou na jistotu. Jeho rozmanitost je díky stovkám ostrovů tak velká, že si to své najde každý, kdo ví, co hledá. Milovníci antických památek, kteří chtějí dovolenou strávit jejich poznáváním, pojedou zřejmě na Peloponés, někam do Argolidy. Odtud je to relativně blízko jak do Athén a Korintu, tak i do Epidauru a Mykén.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Korfu - Liapades.

Článek

Ti, co se rozhodnou pro západní pobřeží Peloponésu s dlouhými širokými plážemi, to budou mít blíže do Olympie a celkem vzato i do Delf.

Antiky si příliš neužijí návštěvníci hornatého ostrova Korfu. Najdou zde však překrásnou přírodu, romantiku přelomu 19. a 20. století. Nevelký, útulný a klidný je Zakynthos. O něco rušnější je nedaleká Lefkáda. Světem na jednom ostrově je Kréta.

Hornaté vnitrozemí a nejdelší evropská soutěska Samaria, nejsevernější přirozený palmový háj v Evropě, Matala, jedno z evropských útočišť hippie.

Rušná letoviska jako třeba Chersonissos, ale i poklidná vesnička Gouves u Heraklionu. Především pak ale slavné mínojské dějiny ztělesněné pozůstatky palácového komplexu Knossos, archeologickými nalezišti Festos a Malia a také exponáty Archeologického muzea v Heraklionu.

I z dálky je patrná výstavnost některých klášterů na Athosu.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Kromě delfínů a dvojité zlaté včelky vyniká mezi exponáty překrásná Pařížanka. Nedaleko Kréty, v dosahu denního lodního výletu, je Santorini, nejhezčí sud s prachem, který příroda a lidé dohromady stvořili.

Modrobílá městečka Oia a Thira na hraně útesu nad calderou i rumělkový Pyrgos jsou nenapodobitelné. Před patnácti sty léty poznamenal výbuch sopky na Santorini dějiny celého Středomoří. V minlém století několik ničivých zemětřesení potvrdilo slova odborníků, že Santorini je sud se střelným prachem.

Na Rhodos za středověkými stavbami

Na Rhodu je ode všeho něco. Počínaje bizarním údolím motýlů, přes středověké hrady, překrásný Lindos a pláže všech velikostí i míry ruchu a klidu až po majestátní metropoli, město Rhodos. Někdejší sídlo řádu svatojánských rytířů je opravdu mimořádnou ukázkou středověkého vojenského stavitelství.

Rhodos- Kolymbiafoto: Novinky/Dana Kysučanová

Na plážový odpočinek a výlety do přírody, více než na památky je nedaleký Kós. Lesbos se turistům teprve pomalu odkrývá, jeho nejhezčí letoviska jsou na severním a severozápadním pobřeží. K velmi populárním a navštěvovaným ostrovům patří i Thassos, kousek od pevniny.

Pod Olympem, na řecké pevnině, je Olympská riviéra. Je nesmírně populární, krásná a trochu lidovější než obecně poněkud dražší ostrovy. Nedaleko je poloostrov Chalkidiki se svými třemi prsty, z nichž nejbizarnější je mnišská republika Athos.

Severní Řecko má také antické památky

Nechceteli podstupovat složité a poměrně nejisté formality ke vstupu (je to pouze pánská záležitost), spokojíte se s lodním výletem podél pobřeží, při němž můžete z dálky asi tří kilometrů vidět postupně na tucet pevnostem podobných klášterů.

Také tady, v severním Řecku můžete najít antické památky, ale zejména tu část starověku vztahující se k makedonským vládcům Filipovi a Alexandrovi a k jejich době.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Kypru trvá léto sedm měsíců

Pokud vám bude někdo tvrdit, že na Kypru můžete dopoledne lyžovat a odpoledne se o pár desítek kilometrů dál koupat v teplém moři, tak to berte s rezervou....

Výběr článků

Načítám