Hlavní obsah

Nepodceňujte přípravu na exotickou dovolenou

Právo, Vlaďka Merhautová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta za uskutečněním snu se může proměnit v peklo. Stačí k tomu jen málo. Nenechat se pro jednotlivé oblasti světa naočkovat a nevzít s sebou repelenty. Jedno balení je ta nejjednodušší a nejúčinnější ochrana proti bodavé havěti na celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečí bodavého hmyzu a tedy i nejrůznějších nemocí se zvyšuje především pobytem v přírodě.

Článek

Vyprávět by o tom mohl brněnský hudebník Pavel, který se před několika lety vydal na cestu po jižní a střední Africe. Přivezl si jako dárek nejen nádherné bubínky a korálky na krk, ale také malárii, která se mu dodnes pravidelně vrací. „Pravdou je, že jsme na naší cestě žádné repelenty nebo jiné postřiky nepoužívali. Asi bych pak neměl takové problémy,“ lituje muzikant.

Turisté často podceňují základní ochranu

Každoročně dost Čechů přijíždí z cest po světě s malárií, tropickou horečkou, průjmy a dalšími nemocemi. „Není divu, protože podceňují zcela běžnou ochranu proti hmyzu,“ varuje před lehkomyslností RNDr. František Rettich, CSc., z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze.

„Vystavují se tak nebezpečí nemocí, které přenášejí především komáři. Přitom je ochrana před nimi tak jednoduchá. Stačí jediný účinný prostředek - tedy repelent - přibalit do kufru."

Každý repelent působí různě dlouho

Nebezpečí bodavého hmyzu a tedy i nejrůznějších nemocí se zvyšuje především pobytem v přírodě. „Pokud budu stanovat někde v Jižní Americe a večer se ve stanu dostatečně nastříkám repelentem, přes noc mě před komáry zcela jistě ochrání,“ upozorňuje František Rettich.

Podle odborníka bývá účinek repelentů rozdílný. „Někdy působí patnáct minut, někdy patnáct hodin,“ svěřuje se s osobními zkušenostmi. „Když je totiž kolem nás komárů málo, ta bodavá samička si - zjednodušeně vysvětleno - řekne, že bodat nemusí, protože kolem sebe nemá velkou konkurenci.

Pokud se ale ocitneme v obrovském hejnu, je každý komár rozhodnut se za každou cenu nažrat dříve než ti ostatní. Takže jejich útočnost se podstatně zvýší. A my pak budeme mít co dělat, abychom se jim ubránili i s dostatečnou dávkou repelentu. Proto je v takových případech třeba postřik repelentem častěji opakovat.“

Picardin a dietyltoluamidim, účinné látky proti hmyzu

Pro dobrou ochranu na cestách za exotikou rozhoduje u repelentů obsah látky zvané picaridin (nebo icaridin). Její účinnost na hmyz je téměř srovnatelná s dosud nepřekonaným dietyltoluamidem (anglicky deet), který se celosvětově používá již více než padesát let.

Picaridin má údajně příznivější toxikologické vlastnosti pro člověka než deet. Zároveň zaručuje velmi dobrou ochranu po dobu několika hodin. Například Autan s vysokým obsahem této látky působí až osm hodin.

Je dobré nastříkat přípravek i na oděv?

Na oděvu prý vydrží déle, ale musí se dávat pozor u některých textilií. Zejména při ochraně proti klíšťatům je vhodné nastříkaní i přes ošacení.

Někteří lidé s citlivou pokožkou by si však repelent měli vyzkoušet v loketní jamce, kde je kůže velmi citlivá. Nedoporučuje se těmito odpuzovači hmyzu ošetřovat malé děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Průjem může zkazit dovolenou

Maminka osmiletého Davida na sebe měla vztek. Podlehla synovu škemrání a koupila mu na ulici egyptského letoviska kopečkovou zmrzlinu. Místo koupání...

Cejlon je perla v Indickém oceánu

Srí Lanka se navrací do sedmého turistického nebe. Slůně si našlo mělčinu v širokém řečišti a posadilo se. Nad hladinu mu z vody vykukoval jen zvednutý chobot....

Na tichomořském pobřeží v Salvadoru

Nevelká země na pobřeží Pacifiku byla do konce 80. let minulého století dějištěm občanské války. Podobně na tom byli její sousedé, třeba Guatemala nebo...

Výběr článků

Načítám