Hlavní obsah

Městská turistika ve znamení eurovíkendů

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je tím pravým obdobím pro tzv. městskou turistiku. Není už zima, ale zároveň nás při procházkách po městech a jejich památkách netrápí přílišné horko. Víkend nebo prodloužený víkend zpravidla stačí k tomu, aby si člověk ve většině evropských metropolí prohlédl to, co tam za vidění stojí.

Foto: NOVINKY/Tomáš Holý, Novinky

Eiffelova věž v Paříži

Článek

První možností, jak takový víkend absolvovat, je koupit si zájezd u některé z cestovních kanceláří. Výhodou je to, že se prakticky o nic nestaráte, cestovka všechno naplánuje a její průvodce vám ukáže to, co se za víkend dá stihnout.

.: Vídeň, pomník císařovny Marie Tereziefoto: Právo/Marek Damm

Pracnější, ale mnohdy zajímavější a levnější je, když jste sami sobě cestovkou. Na internetu si najdete letenky, které odpovídají vašim představám či možnostem, tamtéž najdete ubytování v příslušném městě a program si uspořádáte podle svých představ.

Podmínkou druhé varianty je však znalost jazyka, jímž se ve vybraném místě domluvíte. Mnohdy totiž není nutné si ubytování rezervovat předem, ale po příjezdu na místo obejít několik předem vytipovaných hotelů.

:. Londýnfoto: Novinky/Tomáš Reiner

Každý recepční má pravomoc poskytnout potenciálnímu hostovi slevu, než aby ho nechal odejít a pokoj by zůstal neobsazený. Mnohdy se tak dá ušetřit víc, než při rezervaci hotelu na internetu.

Pokud vás jede více než čtyři, stojí za to hledat na internetu v daném místě apartmán, spíše než hotel. Jsou to zařízené menší i větší byty, do nichž se naskládá při mírném nepohodlí dostatek lidí a výsledná částka na hlavu je pak skoro zanedbatelná.

.: Moskvafoto: Novinky/archiv Novinky

Při hledání levných letenek nebo ubytování by člověk neměl být ukvapený. Pro Pražáka může být odlet z Brna podobně nepohodlný, jako pro Brňáka odlet z Vídně či z Bratislavy, ale právě na úkor té trochy pohodlí lze ušetřit na letenkách i několik tisíc. (Další informace najdete např. na www.eurovikendy.org)

Reklama

Související témata:

Související články

Paříž je nejkrásnější na jaře

Francouzská metropole Paříž bývá nejkrásnější na jaře, kdy rozkvétají stromy, ještě nejsou taková vedra a ulice neblokují davy turistů. Domácí cestovky...

Výběr článků

Načítám