Hlavní obsah

Kam můžete ještě vyrazit na lyže

ČTK, jas, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

I přes příchod astronomického jara, hlásí řada horských středisek v České republice nejlepší podmínky pro lyžování za celou sezónu. Zejména na Moravě připadlo v posledních dnech až 30 centimetrů čerstvého sněhu. Zkrátka o nadcházejícím víkendu určitě nepřijdou ani návštěvníci Krkonoš či Šumavy. Většina areálů navíc láká lyžaře na mimo sezónní slevy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ideální lyžařské podmínky v Herlíkovicích u Vrchlabí

Článek

Milovníci zimních sportů se mohou těšit na lyžování především v Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách, Beskydech, Krušných horách a v jihočeské části Šumavy. Sněhová nadílka je tam často největší za celou sezonu. Lyžaře lákají také ceny, které jsou většinou nižší než v hlavní sezoně. V ostatních lokalitách v Česku naopak už zimní sezona pomalu končí.

Krkonoše a Jizerské hory

Díky sněžení v minulých dnech leží na sjezdovkách Krkonoš nejvíce sněhu v letošní zimní sezóně, od 45 do 120 centimetrů. Nejvíce sněhu na sjezdovkách hlásí střediska Horní Mísečky-Medvědín, Černá hora a Herlíkovice.

Na hřebenech Krkonoš leží asi 270 centimetrů sněhu a řada cest je zafoukaná sněhem. Horská služba v této souvislosti varuje před lavinovým nebezpečím.

Proti hlavní sezóně cena denního skipasu pro dospělého ve Špindlerově Mlýně klesla ze 750 na 550 korun. Děti do šesti let mají lyžování zdarma, děti do 12 let platí za den jednu korunu. Na Černé hoře cena za den lyžování klesla z 590 na 490 korun.

O víkendu se rozjede lanovka v krkonošském Benecku a vleky ve Vysokém nad Jizerou, v Jablonci, Rokytnici, v Pasekách nad Jizerou a v Bedřichově. Celý příští týden pojedou také lanovky v Harrachově a ve Vítkovicích.

Orlické hory

Dobré podmínky a vleky bez front slibují i provozovatelé areálu Říčky v Orlických horách. Na zdejších hřebenech leží do 60 centimetrů sněhu.

Pouze na víkendy omezí lyžování i středisko v Čenkovicích v Orlických horách. Podobně uvažují i v areálu Ski Sněžník v Dolní Moravě. I zdejší sněhové podmínky jsou velmi dobré a na sjezdovkách leží kolem půl metru sněhu. Pro běžkaře jsou upraveny stopy na Bukové hoře a Suchém vrchu.

Šumava

Ačkoliv sněhové podmínky v lyžařských areálech v západočeské části Šumavy jsou momentálně nejlepší z celé letošní sezony, i zde čeká lyžaře zřejmě poslední víkend.

V provozu je stále největší šumavský zimní areál na železnorudském Špičáku. Plný provoz bude v areálu do neděle 30. března, potom zimní sezona končí, protože předpovědi na začátek dubna už nejsou dobré. Do nedělního večera budou v provozu také areály Samoty a Belveder.

Na Zadově v areálu Kobyla leží až půlmetrová vrstva sněhu. Provozovatelé střediska se původně chtěli po víkendu rozhodnout o dalším provozu, nyní ale kvůli poměrně vysoké návštěvnosti chtějí rozhodnutí odložit až na další víkend.

Pokud se na hory vydají i běžkaři, musejí už počítat s tím, že ne všechny stopy se budou upravovat. Dobré podmínky a kolem 50 kilometrů strojově upravených tras ale bude k dispozici v okolí Modravy. V okolí Zadova mohou běžkaři vyrazit na 25 kilometrů upravených tras.

Jeseníky

Na Ovčárně v Jeseníkách leží po sněhové nadílce již dva metry sněhu. Podle záchranářů je na Červenohorském sedle 30 centimetrů, v Karlově hlásí do 60 centimetrů, na Ramzové do 35 centimetrů a na Dolní Moravě 40 až 60 centimetrů.

Nejlepší podmínky má i nadále nejvýše položené lyžařské středisko na Ovčárně, kde si mohou lyžaři zajezdit na čistě přírodním sněhu. Vleky jezdí i v Branné nebo na Ramzové a v Petříkově.

Beskydy

Vleky by se o víkendu měly rozjet v řadě beskydských lyžařských středisek. Vše ale bude záležet na zájmu návštěvníků hor, pro mnohé z nich totiž zima a lyžování Velikonocemi skončily.

Vleky se rozjedou například ve střediscích Bílá, Mosty u Jablunkova a Pustevny. Malý vlek pojede i na Javorovém vrchu. V Beskydech je nyní na hřebenech v průměru půl metru sněhu. Nejvíce, 90 centimetrů, ho leží na Lysé hoře.

Krušné hory

Na hřebenech Krušných hor leží 75 centimetrů sněhu. Otevřena bude většina středisek včetně těch, kde už původně skončil provoz.

Na Klínovci budou v provozu všechny sjezdovky, kde se po dlouhé době lyžuje výhradně na přírodním sněhu. O víkendu se tu konají závody, jichž se může účastnit veřejnost.

Především pro začínající lyžaře a rodiny s malými dětmi je určen skiareál Novako, který bude o víkendu v provozu na Božím Daru. Jezdit se bude také v areály Neklid na Božím Daru, v Bublavě na Sokolovsku, či Nových Hamrech.

Ústecký region

V Ústeckém kraji budou v provozu například střediska Sport areálu Klíny na Mostecku, Bouřňák na Teplicku či Telnice na Ústecku. Po tomto víkendu však zdejší areály patrně ukončí svůj provoz.

Zlínský kraj a Vysočina

I lyžařské areály ve Zlínském kraji hlásí navzdory příchodu jara stále vyhovující podmínky pro lyžování. V pátek večer se vleky rozjedou například ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Výborné podmínky hlásí i další valašské lyžařské středisko Kohútka v Javorníkách.Zalyžovat si lze i ve Skiparku Stupava na Uherskohradišťsku.

Poslední lyžování této sezony si o víkendu mohou užít i návštěvníci Ski Areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku. Od velikonočního pondělí se znovu lyžuje též na vrchu Šacberk u Jihlavy.

Beskydy
Pustevny50
Jeseníky
Červenohorské sedlo40
Karlov70
Praděd190
Jizerské hory
Černá Říčka40
Kořenov-Rejdice40
Krkonoše
Černá hora100
Pec pod Sněžkou50
Benecko50
Harrachov70
Horní Mísečky - Medvědín100
Rokytnice nad Jizerou80
Krušné hory
Klínovec75
Orlické hory
Říčky70
Šumava
Špičák na Šumavě60
Zadov40

Reklama

Související témata:

Související články

Do středy bude sněžit, na víkend se oteplí

Jarní počasí je snad už opravdu za dveřmi. V úterý a ve středu sice ještě bude chladno, napadne sníh a odpolední teploty nepřekročí pět stupňů. Od čtvrtka...

Výběr článků

Načítám