Hlavní obsah

Na horách napadly desítky centimetrů sněhu

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na většině hor napadly v noci na čtvrtek desítky centimetrů sněhu a zachránily velikonoční lyžování. Například v Krkonoších je 40 centimetrů nového sněhu. Podobné je to i na Šumavě.

Článek

Příval místy čtyřiceti centimetrů sněhu zasypal za poslední tři dny Krkonoše. Silničáři museli v řadě horských center po delší pauze opět nasadit těžkou techniku včetně sněžných fréz. Chumelenice doposud bičující nejvyšší české hory kupodivu nezpůsobila v kombinaci s teplotami pod bodem mrazu větší komplikace na horských komunikacích pokrytých uježděnou vrstvou sněhu.

Lyžařské podmínky jsou v Krkonoších ideální

Radost z nadílky čerstvého prašanu mají na rozdíl od šoférů lyžaři, brázdící nyní například Herlíkovicích u Vrchlabí téměř prázdné sjezdovky dostupné za zvýhodněných 450 korun denně. Skipas ze 750 na 550 korun spadl také ve Špindlerově Mlýně, kde panují lyžařské podmínky jako uprostřed obzvlášť vydařené zimy.

Na nejvyšších místech Krkonoš leží do 235 centimetrů sněhu. Horská služba upozorňuje běžkaře na třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Hotely ještě volné

Místa lze v čase Velikonoc ještě získat v řadě krkonošských hotelů a penzionů. Nejnavštěvovanějšímu horskému středisku Česka Špindlerovu Mlýnu schází do plné obsazenosti okolo 35 procent. Pec pod Sněžkou hlásí na Velikonoce dokonce pouze poloviční obsazenost. Většina ubytovatelů se navíc snaží přilákat turisty zvýhodněnými často polovičními cenami a atraktivními balíčky služeb.

"Ve Špindlerově Mlýně se dá noc se snídaní pořídit od 400 korun, zatímco v hlavní sezoně se začíná na 650 korunách," přiblížila Jana Procházková ze špindlerovské společnosti Hotel Group. Pec nabízí ubytování od 250 korun za osobu a den.

.: Sjezdovka na Černé hoře.foto: PRÁVO/Vladislav Prouza

Slevy výrazně nižší než v hlavní sezóně platí i v dalších krkonošských skiareálech. Naopak podmínky mají lyžaři před velikonočním víkendem daleko lepší než v době, kdy platily nejvyšší cenové relace.

Na Šumavu lákají lyžaře slevami

Největší šumavský zimní areál Špičák hlásí okolo 35 centimetrů sněhu, pět centimetrů je čerstvě napadaný prašan. Přes velikonoce se bude lyžovat i v lipenském areálu a na Zadově. Provozovatelé zdejších středisek chystají na velikonoční pondělí výrazné slevy. Na Zadově se bude jezdit za symbolických 20 korun a na Lipně zcela zdarma.

Ačkoliv běžecké trasy se na Železnorudsku neupravují, díky nové sněhové nadílce nemusejí ani běžkaři přijít o Velikonocích zkrátka.

"Napadlo od sedmi do 15 centimetrů sněhu, někde možná i trochu více. Stopy nebudou zatím strojově upravovány, přesto by se na běžky dalo určitě jít, zejména v okolí Gerlovy Huti a Polomu," řekl Václav Šebelík z železnorudského infocentra. Dvacet centimetrů sněhu je také na tratích v okolí Modravy.

Zima se vrátila i do Jeseníků

Sněhové podmínky se zlepšily ve všech lyžařských střediscích. Jejich provozovatelé doufají, že na velikonoční prázdniny se do středisek znovu vrátí i návštěvníci. Zájem o lyžování již totiž pomalu opadá.

V nejvyšších partiích hor, na Ovčárně, hlásí záchranáři až 160 centimetrů sněhu. V horách platí třetí lavinový stupeň. Lyžuje se například i na Červenohorském sedle, Ramzové, či Petříkově.

Běžkaři mohou vyrazit jak do nejvyšších partií, tak do níže položených míst.

Beskydy trápí nedostatek návštěvníků

O víkendu budou jezdit vleky například na Javorovém vrchu, Lysé hoře, Bílé nebo Pustevnách. Na některých sjezdovkách leží pět až deset centimetrů čerstvého sněhu, pod ním 20 až 50 centimetrů sněhu technického.

Podle dispečera horské služby Libora Kluze jsou lyžařské podmínky v řadě areálů dobré, ale větší počet lidí už zřejmě nepřilákají.

Sněhová pokrývka na českých horách

Beskydy
Pustevny20
Jeseníky
Praděd80
Červenohorské sedlo20
Jizerské hory
Černá Říčka40
Krkonoše
Černá Hora60
Pec pod Sněžkou40
Harrachov40
Horní Mísečky - Medvědín70
Krušné hory
Klínovec60
Orlické hory
Říčky40
Šumava
Skiareal Lipno25
Špičák na Šumavě35
Zadov23

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám