Hlavní obsah

Do Španělska za městem flamenca a prastarých krás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když sejdeme z komplexu španělské Alhambry, určitě stojí za to, podívat se do staré arabské čtvrti Albaicín. V uzoučkých uličkách jsou desítky malých krámků s převážně arabským zbožím. Line se z nich opojná vůně vodních dýmek, koření a vzácných dřevin. Pestrobarevné hedvábné látky přímo vybízejí k pohlazení.

Článek

O ceně čehokoli se tu smlouvá. A když začnou bolet nohy, můžete si dát ve spoustě kavárniček pravou arabskou kávu. Jako velký kontrast arabskému tichu tu zní i flamenco, které předvádějí štíhlé tanečnice. Tento tanec sem údajně přinesli cikáni, kteří se o tuto čtvrť dělí s Araby.

Cestou dolů z Albaicínu přijdete k náměstím Plaza BibRambla a Plaza Nueva. Kousek od nich stojí mohutná katedrála, kterou nechali postavit katoličtí králové Isabela a Ferdinand. Stavbu zahájil Enrique de Egas a vyzdobili ji mistři jako El Greco, Alonso Cano a Rivera.

S katedrálou sousedí Královská kaple - Capilla Real. Vystavěl ji Enrique de Egas. Hlavní oltář obklopuje zdobená mříž od Bartoloméa de Jaén, mramorové postavy ztvárňují Ferdinanda a Isabelu, jejich dceru Janu Šílenou a jejího manžela Filipa Sličného.

:. Alhambra. Foto: Profimedia

Rakve panovníků jsou uloženy v přístupné v kryptě. V sakristii jsou obrazy Botticelliho a Van der Weydena, ale i Isabelina královská koruna, Ferdinandův meč a jejich vojenské praporce. Vstup do katedrály i královské kaple stojí tři eura.

Navštivte kostely

V okolních malebných uličkách najdete spoustu krámků se suvenýry, kavárny, cukrárny a restaurace. Z dalších pamětihodností stojí za návštěvu kostely Iglesia de San Juan de Dios, Iglesia de San Jerónimo, Iglesia San José s minaretem místo věže, ale také arabská univerzita Palacio de la Madraza a další. Kousek od kostela Iglesia de San Ana jsou zbytky arabských lázní a budova Casa de Catril s Archeologickým muzeem.

Palác Casa de los Tiros připomíná pevnost, na jeho průčelí je vedle soch mytologických bohů a hrdinů vytesán i legendární meč krále Boabdila.

A když se nabažíte krás Granady, kolem níž se rozkládají nekonečné olivové háje, můžete vyjet přes město Santa Fe sedmdesát kilometrů daleko k plážím Costa del Sol nebo do Sierra Nevady s nejvyšší horou Mulhácen (3481 m n. m.).

Vesnice Trelévez, na úpatí Mulhacénu, je nejvýše položenou obcí ve Španělsku. Jen 33 km od Granady leží středisko zimních sportů Pradollano. Na ploše 2500 ha se rozkládá 39 upravovaných sjezdovek o celkové délce 61 km s 19 vleky.

Reklama

Související témata:

Související články

Alhambra je jedinečný maurský unikát

Když procházíte paláce španělské Nazaries, největší zachovalý komplex maurské architektury na světě, pak skutečně čekáte na jediné: ze které místnosti vystoupí...

Výběr článků

Načítám